HTML

PoLízis

PoLízis - Politikai Analízis egy politológus tollából. Magyarország és a nagyvilág változásai, politikai eseményei és azok háttere. A PoLízis célja a politikával kapcsolatos fogalomzavarok kisimítása, a politikatudomány szerepének tisztázása.

Friss topikok

Linkblog

Ki hol indul? - 4. rész

2010.03.31. 18:38 :: tothh

Jelen részben folytatódik az egyéni kerületek indulóinak bemutatása.

 

Fejér

 

Fejér megye hét választókerületből áll. A kerületek jó részében az eddigi választásokon előre megjósolható volt a győztes pártállása. Nagyjából fele-fele arányban jobb, illetve baloldali alapállású kerületek voltak ezek.

 

Székesfehérvár, a megyeszékhely két körzetre lett felosztva, a belvárosira, illetve a külvárosira, amelyhez környékbeli települések is tartoznak. Az első körzetben öt induló van, ők lefedik az országos nagy pártokat. Érdekesség, hogy a körzetet korábban kétszer is elhozó Warvasovszky Tihamér szocialista polgármester pártjával való konfliktusát követően nem indul el a képviselőségért. Ezzel könnyít Cser-Palkovics András Fidesz-szóvivő helyzetén, hiszen nem a helyben népszerű jelölttel kell megküzdenie. A „vidékiesebb”, kettes körzetben négy jelölt közül lehet majd választani, itt a nagyok közül a Lehet Más a Politika maradt ki. (Országos szinten megfigyelhető, hogy az LMP-nek az egyik legnehezebb dolga a cédulagyűjtés során ezen megyében volt.) Ez a körzet az elmúlt három választás során fideszes volt, valószínű, a Gógl Árpád egykori miniszter helyébe lépő Vargha Tamásnak nem fog a mandátumszerzés gondot okozni.

 

A másik megyei jogú város, Dunaújváros ezzel ellentétben stabil szocialista bástyának számított az elmúlt időszakban. Itt Kálmán András polgármester mindig nagy fölénnyel nyerte a mandátumot. Idén öt kihívója lesz, az országos listát állító szervezetek jelöltjei. Érdekesség, hogy az MDF és az SZDSZ közös jelöltje Skaliczki Andrea, az SZDSZ Országos Tanácsának az elnöke. Már a korábbi elemzés során fontos kérdésként merült föl, hogy ez az egykori szocialista iparváros bástyája tud-e maradni az MSZP-nek. Erre jelenleg nem lehet semmi biztosat mondani.

 

Szintén stabil szocialista többség volt Gárdony választókörzetében, azonban korántsem olyan arányú, mint az egykori Sztalinvárosban. Itt idén csak négy jelölt lesz, az LMP itt sem tudta abszolválni a cédulagyűjtést. 12 év után először nyílik valódi lehetőség Ecsődi László legyőzésére.

 

Az előző két körzettel ellentétben Mór a stabil jobboldali fellegvárak közé tartozik. Idén a három legnagyobb erő mellett Seres Mária Civil Mozgalma állított jelöltet, illetve függetlenként méreti meg magát Kelemen Levente tanácsnok.

 

Sárbogárd is jobboldali képviselőt választott az elmúlt két alkalommal, a meztelen képeiről, illetve verekedéséről elhíresült Lengyel Zoltánt. Az idei jelöltek névsorában itt sem találjuk meg az LMP jelöltjét, a négy másik országos párt mellett itt a kommunista Munkáspártnak sikerült megszereznie az induláshoz való jogot. Az elmúlt választások alapján komoly esély mutatkozik arra, hogy Varga Gábor, a Fidesz új jelöltje megszerezze a körzetet.

 

Bicske körzete szintén jobboldali beállítódású. Három cikluson keresztül az Antall-kormány népjóléti, majd külügyi államtitkára, dr. Kelemen András töltötte be a helyet, aki idén viszont nyugdíjba vonul. Helyéért négyen indulnak, a három nagyon kívül érdekes a két kisebb országos párt, az LMP, illetve az MDF jelöltjének helyzete. Az LMP jelöltjét elutasították, indulhat viszont Göblyös István MDF-es aspiráns, akinek szintén elutasították jelölését az első körben, illetve akiről a HírTV Célpont című műsora készített rejtett kamerás felvételeket, melyeken az ajánlószelvényekkel próbálnak üzletelni. Végül jogerősen Göblyösnek adtak igazat.

 

 

Győr-Moson-Sopron

 

Az északnyugati megye az egyik legstabilabb jobboldali, antikommunista fellegvár volt az elmúlt húsz évben Hazánkban. (Azért fontos hozzátenni, hogy antikommunista, mivel az első két választáson inkább az antikommunista retorikával kampányoló SZDSZ felé billent a mérleg nyelve, szemben a klasszikus jobboldali pártokkal.) Itt is hét körzet van, és nem lenne meglepő, ha április 25-ére mind a hét Fideszes jelöltet választana.

 

A Győr-1 választókerület nagyon érdekes. Már csak azért is, mert a központja, Győr városa nem is tartozik bele. Tulajdonképpen a megyeszékhely környéki kisebb településeket foglalja magába. Az elmúlt három megmérettetésen Medgyasszay László győzedelmeskedett, aki Kelemen Andráshoz hasonlóan szintén államtitkár volt Antall József kormányában. Társához hasonlóan most ő is visszavonult, helyére négyen pályáznak, az MDF kivételével az országos pártok jelöltjei. Meglepetés lenne, ha a Fidesz jelöltje nem aratna első körös győzelmet.

 

Győr városát két körzetre osztották fel. A Győr-2-es körzetben négy jelölt van, itt az LMP maradt ki a körből. A volt ifjúsági államtitkár, a Fideszes Szakács Imre jó eséllyel pályázik negyedik győzelmére, érdekesség azonban, hogy a szocialisták egyik frontemberüket, az elkötelezett gyurcsányista Molnár Csaba kancelláriaminisztert indították ellenébe.

A másik körzet, mely eddig szocialista birtokban volt, a Győr-3-as. Itt a volt polgármester, az MSZP-s Balogh József nem indul újra, indul viszont a jelenlegi városvezető, a fideszes jelölt, Borkai Zsolt. Az MSZP és a Fidesz jelöltjén kívül itt csak a Jobbik tudott jelöltet állítani, így mindössze három fő közül lehet majd választani.

 

Mosonmagyaróvárott 6 jelölt is indul. Az öt országos párt közül a kommunista Munkáspárt gyűjtött elegendő szelvényt, a végső győzelemre azonban itt is a Fidesznek van a legnagyobb esélye. Négy éve ugyan jelöltjük alulmaradt a szocialista Tóth Tibornéval szemben, idén azonban valószínűleg az országos trendek itt is hatásosak lesznek.

 

Csorna úgy vonult be a köztudatba, mint Áder János (a „csornai Charles Bronson”) hátországa. Az EP képviselő természetesen nem indul, helyette a tavaly időközin nagy fölénnyel mandátumot szerző Gyopáros Alpár. Öt kihívója lesz idén, az MSZP, a Jobbik, az MDF, a Civil Mozgalom, valamint a MIÉP aspiránsa próbál szavazatokat gyűjteni. Nyolc éve mindig eldőlt az első körben a küzdelem, nem lenne idén sem nagy meglepetés, ha így történne.

 

Kapuvár szintén fideszes bástya a megyében. Itt öt jelölt lesz, a négy országos párt közül az LMP nem indul, helyettük viszont indul a Civil Mozgalom jelöltje. Itt sem lenne meglepő az elsőkörös jobboldali győzelem.

 

Sopron, a második megyei jogú város az utolsó körzet. Itt az öt országos párt jelöltjei közül lehet választani, de az előző választások tapasztalatai alapján a Fidesz jelöltje az első körben megszerezheti a sima többséget.

 

 

Hajdú-Bihar

 

Hajdú-Bihart kilenc választókerületre osztották fel. Az elmúlt években jobboldali dominancia volt a megyében, azonban négy éve három körzetet is a szocialisták szereztek meg. Fontos kiemelni, hogy ez az egyik olyan megye volt, ahol a Jobbik megelőzte a tavaly nyári EP-választás során az MSZP-t.

 

A megye körzeteinek egyharmada az ország második legnagyobb városában, Debrecenben található. A korábbi eredmények alapján egyértelműen mindháromban a fideszes jelölt elsőkörös győzelme prognosztizálható. Az egyes körzetben a hat országos listát állító párt jelöltjei indulnak, Pósán László fideszes politikus a toronymagas esélyes. A második körzetben szintén hatan indulnak, itt azonban az LMP-nek nem sikerült a jelöltállítás. A hatodik jelölt az a Leinemann Zsolt, aki a hírek szerint a jelöltséggel együtt járó mentelmi jog miatt gyűjtötte össze a cédulákat. Itt Halász János korábbi államtitkár a favorit.

A város népszerű polgármestere, Kósa Lajos a hármas körzetben indul. A négy kihívó a másik négy országos párt jelöltje. Bár természetesen előre nem lehet biztosra mondani semmit, az ő céljuk e körzetben a minél több töredékszavazat összegyűjtése lehet.

 

Hajdúhadházon öt jelölt van. Az LMP itt sem volt sikeres cédulagyűjtésben. A másik négy országos szervezet mellett egy független jelölt méretteti meg magát. A körzet 12 éve fideszes, megfontolásra méltó körülmény azonban az, hogy a körzetben igen magas a roma lakosság aránya. Ez pedig a Jobbikot erősítheti. Érdekesség még, hogy a szocialisták jelöltje az a Juhászné Lévai Katalin, aki precedenst teremtett az Országgyűlésben (listás képviselőként): Ő volt ugyanis az első képviselő, akinek a mentelmi jogát köztörvényes ügyben a Ház nem függesztette föl az ügyészség kérésének megfelelően.

 

Berettyóújfaluban hét jelölt indul. Az öt országoson kívül az MSZDP, valamint a MIÉP állított jelöltet. E körzet az utóbbi választásokon billegőnek bizonyult, azaz hol jobb, hol baloldali képviselőt választott.

 

Püspökladány érdekes körzet. Egyrészt azért, mert ez is ingadozó szokott lenni. Jelenleg öt jelölt indul, az LMP-n kívül az országos pártok, illetve a MIÉP jelöltje. A másik érdekesség, hogy a győzelemre legesélyesebb Fidesz jelöltje az az Arnóth Sándor polgármester, akinek azért kellett mandátumáról lemondania korábban, mert egy szocialista államtitkárt azzal fenyegetett, hogy „Lógni fogsz”.

 

Hajdúszoboszlón indul mind az öt országos párt, illetve rajtuk kívül az MSZDP. A kerület esélyese Márton Attila jelenlegi fideszes képviselő, kihívói között két országos „nagyágyú” is helyet foglal. Az MDF ugyanis Makay Zsolt választmányi elnököt küldte harcba, a szocialisták pedig Oláh Lajost, a közlekedési államtitkárt, aki a párton belül a gyurcsányista csapat egyik vezéralakja.

 

Balmazújváros és környéke lakossága az országos öt párt jelöltjei közül válogathat. A legnagyobb küzdelem talán a jelenlegi szocialista (Tóth József), és a korábbi fideszes (Tiba István) között lehet, bár a szocialisták esélyeit nagyban rontja az országos közhangulat.

 

A Hajdúság utolsó kerületében három hajdúváros, Böszörmény, Nánás, és Dorog található. Az elmúlt 12 évben mindig jobboldali jelöltet választó körzetben négy jelölt indul. (Itt is az LMP maradt ki az országos pártok közül.) A fő esélyes Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere, jelenlegi képviselő. Érdekesség, hogy itt indul a Jobbik színeiben Pogácsás Mariann, akivel korábban Vona Gábor pártelnököt is hírbe hozta a bulvársajtó.

 

 

Heves

 

Heves megye az elmúlt években az MSZP egyik legstabilabb bázisának számított, olyannak, ahol általában totális győzelmet aratnak. Tavaly az EP-választáson azonban már a harmadik helyre csúsztak vissza a Jobbik mögött. Emiatt az egyik legérdekesebb és legkiszámíthatatlanabb küzdelemre lehet itt számítani. A megye hat körzetből áll, melynek felében 1994 óta kizárólag MSZP képviselő diadalmaskodott.

 

Eger megyeszékhely egy körzetet alkot, melyhez pár falvat is hozzácsaptak. Itt négy aspiráns indul, közöttük a volt (Nagy Imre – MSZP), és a jelenlegi (Habis László – Fidesz) polgármesterek. Rajtuk kívül a Jobbik és az LMP állított jelöltet.

 

A pétervásári körzet a legkevésbé városias a megye kerületei közül, nagy része a Mátra területén található. A helyi választók az öt országos párt jelöltjei közül választhatnak. A jelenlegi képviselő Sós Tamás, a megyei közgyűlés MSZP-s elnöke, akivel kapcsolatban az elmúlt időben több szerencsétlen ügy is felmerült. (A legismertebb ezek közül a megye kórházainak az azóta csődbe ment HospInvestnek való adása, melynek Sós volt az egyik legnagyobb élharcosa.)

Különleges jelölt még a körzetben az LMP jelöltje, Ivády Gábor, Ivád bulvárhírekben is többször előforduló polgármestere. Ivády szereplése akár a nagyobb pártok jelöltjeit is megzavarhatja.

 

A harmadik körzet Gyöngyös, itt is öt jelölt van. Az MDF itt nem állított jelöltet, viszont indul MIÉP-es aspiráns. A jelenlegi képviselő az MSZP-s Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola rektora, mezőgazdasági szakpolitikus.

Külön érdeklődés fogja figyelemmel kísérni Vona Gábornak, a Jobbik elnökének a szereplését. Vona egyébként az esélyes pártok közül az egyetlen olyan pártelnök, aki egyéniben is megméreti magát.

 

Hatvan körzetének lakosai négy jelölt közül választhatnak, az országos erők közül az MDF-nek nincs indulója. A körzet eddigi képviselője a szocialista Érsek Zsolt, de az erőviszony-átrendeződések miatt szinte megjósolhatatlan a választás győztese.

 

Heves az előző körzethez hasonlóan szocialista fellegvár szokott lenni, itt Godó Lajos helyére vele együtt öten pályáznak. Nem indul a Lehet Más a Politikának jelöltje, függetlenként azonban megméretteti magát Gönczi Mihály, Átány polgármestere. A választás kimenetele itt is megjósolhatatlan.

 

A megye utolsó körzete Füzesabony. Itt a három legnagyobb erő jelöltjei indulnak. Érdekesség, hogy a Fidesz-KDNP itt a Vállalkozók Pártjával közös jelöltet indít. Ez azonban nem egy valódi közös indulás, hanem taktikai megfontolás. Ahhoz ugyanis, hogy egy párt pártként működhessen, muszáj a választásokon jelölteket állítania. Aki ugyanis két egymást követő választáson nem indul, azt visszaminősítik egyesületté. Így ez a „közös jelölés” a Vállalkozók Pártja pártként való nyilvántartását segítette.

 

 

Jász-Nagykun-Szolnok

 

Az Alföld közepén elterülő megyében nyolc egyéni választókerület található. Itt érdemes megjegyezni a magyar választási rendszer aránytalanságaira rámutató tényt: A már említett Győr, Fejér és Csongrád megyékben magasabb a választópolgárok lélekszáma, mégis egy kerülettel kevesebb van bennük.

A megye alapvetően baloldali kötődésű volt, tavaly azonban itt is beelőzte őket a Jobbik. Ennek következtében ez a megye is olyannak tekinthető, ahol nagyon bizonytalan lehet a választás végkimenetele a körzetekben.

 

Jászberényben mindössze hárman mérettetik meg magukat, köztük a jelenlegi képviselő, Gedei József polgármester. Az ellenfeleknek – az országos trendekből következően – most lesz hosszú idő óta a legnagyobb esélyük a győzelemre.

 

Jászapátiban az indulók köre kiegészült az MDF jelöltjével is. Az előzőhöz hasonlatosan itt is inkább baloldalinak mondható a kerület, ráadásul a szocialisták jelöltje nem más, mint Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

 

Szolnokot, a megyeszékhelyet két körzetre osztották fel, azonban mindkettőhöz tartoznak környékbeli települések is. Mindkét körzet 16 éve stabilan MSZP-s. A hármas számú körzetben a három legnagyobbon kívül az LMP, valamint a Munkáspárt jelöltje indul. (Utóbbi is utalás lehet a terület baloldali jellegére.) A Fidesz nyilvánvalóan szeretné elhódítani a kerületet, amit az is jelez, hogy jelöltjük az a Szalay Ferenc, aki négy éve a város polgármestereként is dolgozik.

A másik kerület hat jelölttel bír. Itt mindegyik országos jelentős pártnak sikerült a jelöltállítás, akikhez a másik kerülethez hasonlóan csatlakozott egy munkáspárti. Ez a verseny is kiszámíthatatlan, kérdéses, az országos trendek mennyire befolyásolták az MSZP helyi szereplését.

 

A Tiszazug körzete, Kunszentmárton az egyik legstabilabb MSZP-s bázis volt az országban. Korábbi képviselőjét, Farkas Imrét nagy fölénnyel választották meg. Farkas – aki arról híresült el, hogy egyedüliként kért felmentést az azóta saját maguk által visszavont egészségpénztáras reformtörvény megszavazása alól – idén már nem indul, ami ronthat az MSZP esélyein. A három legnagyobb párt és a Civil Mozgalom jelöltjein kívül indul viszont Czuczi Mihály, Kunszentmárton korábban SZDSZ-es polgármestere. Az ő szereplése okozhat meglepetést a kerület megnyerésére pályázók számára.

 

Mezőtúron hatan indulnak, az öt országos párton kívül a Munkáspárt volt még jelöltállításra alkalmas. Érdemes megjegyezni, hogy a Jobbik tavaly igen jól szerepelt a körzet nagyobb településein, ami megnehezíti a korábbi két nagy párt küzdelmét.

 

Kunhegyesen az LMP nem gyűjtött megfelelő számú cédulát, így nem indulhat, a kommunista Munkáspárt azonban itt is jelöltet tudott állítani a megye területén. Ezen körzet is 16 éve MSZP-s kézben van, azonban itt is visszavonult a kerületet négyszer nyerő Herbály Imre.

 

Karcag számít talán kakukktojásnak a megye kerületei közül, hiszen itt az elmúlt három alkalommal a Fidesz alelnöke, Varga Mihály nyert, azaz egyértelműen jobboldalinak tekinthető. Itt a három legnagyobb mellett egy független jelölt indul. Összességében a megyében talán itt a legkönnyebben prognosztizálható a végeredmény.

 

 

Komárom-Esztergom

 

Az öt választókerületből álló Komárom-Esztergom megye a szocialisták legstabilabb bázisai közé tartozott az elmúlt másfél évtizedben.

 

Tatabánya egyetlen választókerületből áll, ahol az öt országos erő jelöltjei indulnak. A korábbi kétszeres győztes szocialista Schvarcz Tibor helyett most Kilián Gézát indította a pártja, az ő legnagyobb ellenfele a fideszes polgármester, Bencsik János lesz.

 

Tatán is új jelölttel próbálkoznak a szocialisták, Tatai-Tóth András helyett, a fiatal Szaniszló Zoltánnal. Rajta kívül a többi országos párt jelöltjei indulnak, köztük egy testvérpár: Michl Miklós a Jobbik, Michl József pedig a Fidesz jelöltjeként. Tatán a megyei átlagnál általában jobban szokott a jobbközép szerepelni, azaz itt komoly eséllyel számolhatnak a mandátumszerzéssel.

 

Az egyik legrégebbi szocialista bástya Kisbér. Ezt egy 1992-es időközi óta Keleti György uralja, nagy fölénnyel. Őt a Fidesz, a Jobbik, valamint az MDF jelöltjei hívták ki. Az elmúlt évek trendjeit tekintve talán nem túlzás állítani, hogy ez a tíz legesélyesebb szocialista körzet között van.

 

Komáromban is négy jelölt van, itt viszont az MDF helyett a másik kicsi, az LMP jelöltje indul. 16 éve ez a kerület is MSZP-s, bár a fölényük korántsem volt akkora, mint Kisbéren. Ez a körzet érdekes küzdelmet hozhat.

 

Esztergom a megye legérdekesebb kerülete. Azért érdekes, mert alapesetben talán itt lehetne a Fidesznek legnagyobb esélye megverni a szocialistákat. Rossz nyelvek szerint azonban épp a saját maguk dolgát nehezítették meg azzal, hogy Meggyes Tamás polgármestert jelölték, akinek a neve az elmúlt években inkább negatív előjellel bukkant föl a hírekben. A szocialista párt itt is fiatalított, Tittmann János dorogi polgármester helyett Winkfein Csaba indul. Rajtuk kívül még a három másik országos párt jelöltjei mérettetik meg magukat. Kérdés, mennyire lesz kifizetődő a Fidesz számára Meggyes jelölése.

 

 

Nógrád

 

Az ország legkisebb megyéje mindössze négy választókörzetből áll, amelyek közül kettő inkább balra, kettő inkább jobbra húzott az elmúlt tizenkét évben. Fontos megjegyezni, hogy Nógrád is azon megyék között van, ahol tavaly a Jobbik beelőzte az MSZP-t.

 

Salgótarján az ország második legkisebb megyeszékhelye, így nem véletlen, hogy a városhoz több kis települést is csatoltak az egyéni kerületben. Itt jelenleg az 1,000 négyzetméteres villájával, korábban pedig a Tocsik-üggyel kapcsolatban reflektorfénybe került Boldvai László szocialista politikus a képviselő. Legjelentősebb kihívója Székyné dr. Sztrémi Melinda fideszes polgármester. Rajtuk kívül indul a Jobbik, valamint a megyében mindig is kirívóan erős Munkáspárt jelöltje. Összegyűjtötte még rajtuk kívül a szükséges ajánlószelvényeket Eötvös Mihály, az MDF megyei elnöke, ő azonban a listák összeállítása miatt kitörő viták során visszalépett, amivel azt eredményezte, hogy pártjának nincs a megyében listája.

A kerületért nagyon éles küzdelem várható a szocialista, a jobbikos, és a fideszes jelölt között.  

 

Pásztón öt jelölt indul. Az MDF-nek itt nem sikerült elindulnia, az országos pártok jelöltjeinek listáját a Zöld Baloldal nevű formáció jelöltje egészíti ki. A kerületet régóta Juhász Gábor MSZP-s miniszter nyeri meg sorozatosan, idén azonban az előzőhöz hasonlóan komoly küzdelem várható.

 

Szécsényben mindössze hárman indulnak, a három országos párt jelöltjei. Itt – mivel 12 éve ők nyerik – prognosztizálható a Fidesz győzelme.

 

Balassagyarmat a negyedik kerület a megyében, hét aspiráló jelölttel. Az öt országos erő mellett itt két baloldali formációnak, a Munkáspártnak, valamint a szociáldemokratáknak sikerült a jelöltállítás. Itt is várható, hogy a Fidesz jelöltje negyedszer is győzni fog sorozatban.

 

 

A következő részben folytatódik az egyéni kerületek indulóinak bemutatása.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: mszp fidesz mdf jobbik heves hajdú bihar győr moson sopron jász nagykun szolnok nógrád fejér lmp választás 2010 egyéni kerületek komárom esztergom

A bejegyzés trackback címe:

https://polizis.blog.hu/api/trackback/id/tr691884788

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: „Nyolc év alatt semmit sem építettem, csak a saját személyi kultuszomat” 2010.04.04. 09:29:29

A wifit jöttél megnézni? – fogadott a Fonte fiatal recepciósa. Öt perccel este hat előtt a Lehet Más a Politika győri választási fórumának helyszínén sem szervezőket, sem résztvevőket nem lehetett látni. A szerdai rendezvény témája Ivády Gábor és a pár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása