HTML

PoLízis

PoLízis - Politikai Analízis egy politológus tollából. Magyarország és a nagyvilág változásai, politikai eseményei és azok háttere. A PoLízis célja a politikával kapcsolatos fogalomzavarok kisimítása, a politikatudomány szerepének tisztázása.

Friss topikok

Linkblog

Lehet más a politika? – Így biztosan nem

2010.02.18. 15:09 :: tothh

Annak ellenére, hogy a 2010. évi általános választás már eleve lefutottnak ígérkezik, illetve fő kérdésként a Fidesz esetleges kétharmados többsége jelenik meg, érdemes a kisebb pártokkal is foglalkozni.

A májusban összeülő új Országgyűlésnek egészen biztosan állítható, hogy legalább három politikai párt a tagja lesz. A győzelemre készülő Fidesz, a most kormányzó MSZP, illetve az üstökösként felemelkedő Jobbik. Erősen kérdéses a Bokros Lajos jelölt mögött felsorakozó politikai erő bejutása, azonban az is állítható, hogy az ő sikerük az ajánlószelvény-gyűjtésnél eldől. Ha ugyanis annyi szelvényt annyi helyen össze tudnak gyűjteni, hogy mind a húsz területi választókerületben listát tudnak állítani, valószínű, hogy nem lesz gondjuk a bejutással. Bokros személye ugyanis van olyan integráló erő, hogy legalább a csalódott baloldali szavazókat önmaga mellé állíthatja. A volt pénzügyminiszter ráadásul egy eléggé konkrét programmal, zsákbamacskát nem árulva lép fel a választópolgárok előtt.

 

Van azonban még egy politikai erő, amely különös figyelmet kap a média részéről: A Lehet Más a Politika elnevezésű, leginkább zöld-liberálisként meghatározható társulat.   Politikájuk középpontjában az országot 20 éven át irányító elit, illetve a jelenlegi politikai rendszer bírálata áll.

Mondják liberálisnak is, az SZDSZ lehetséges „utódpártjaként” tekintenek rá jobbról és balról is. Bár igyekeznek elhatárolódni az SZDSZ-től, bizonyos jellegű elvi, illetve személyi kontinuitás mégis felfedezhető.

Vannak, akik inkább a „magyar zöld párt” jelzővel illetik ezt a társulatot, de ez sem erősíthető meg teljesen, hiszen egyértelműen ebbe a kategóriába sem sorolhatók be.

 

Az bizonyos, egy anti-establishment pártról van szó, többségében új emberekkel, új politikai stílussal és új politikával. Felbukkanásuknak alapvetően pozitív visszhangot váltott ki az emberek nagy részéből, fogadtatásuk pedig még akár egy meglepetésszerű eredmény óhajtására is alapot adott.

Az EP-választás mindenképpen sikert hozott számukra, hiszen alig megalakulva, kicsi ismertséggel máris két és fél százalékot szereztek, megelőzve ráadásul azt az SZDSZ-t, akikhez leginkább mérni szokás őket. Ezek után már-már reális célnak tűnt az, hogy kemény munkát befektetve, az 5%-os bejutási küszöbért küzdjenek 2010 áprilisában.

 

Valószínűleg, ha a választások csak a potenciális szimpátia alapján dőlnének el, nem okozna gondot az LMP számára a törvényhozásba bejutás. A választást azonban nem csak ez dönti el (nem feltétlenül csak az anyagi háttér, amint azt a Jobbik sikere is mutatja), hanem vannak más, mögöttes tényezői is.

Ahhoz, hogy sikerrel szerepeljen egy „éles” választáson, egy új pártnak, vagy szervezetnek, felnőtt korba kell lépnie. Ezt azonban úgy tűnik, elmulasztotta az LMP.

 

E sorok írója távolról tekintett ezen új erőre, egy barátja azonban egészen közel került hozzájuk. Az ő élményeit tartalmazza – természetesen név nélkül – a következő összefoglaló:

 

 

 

„Egy párt próbálkozásai egy vidéki nagyvárosban

 

Az LMP három hónappal az Európa Parlamenti választások előtt jött létre. Jól szerepeltek a nyári megmérettetésen, abból kiindulva, hogy milyen zsenge korúak voltak. Nézetük szerint a politika összetett probléma, és mind baloldaliságot, mind pedig liberalizmust, és konzervativizmust, környezetvédelmet zászlajára tűző párt, melynek hívei egyre szaporodnak. Eszméik összegyúrására nevet is találtak: ökopolitikának hívják. A kezdeményezésükhöz többen csatlakoztak ennek ékes bizonyítéka, hogy több nagyvárosban is megjelentek.

A vidéki nagyvárosokban nem siette el a párt a megjelenést, mivel szervezkedését csak decemberben kezdte meg. Addig az sem volt tisztázott, egyáltalán kik indulnak egyéni képviselőjelöltként. Aztán amikor december közepére, végére nagyjából körvonalazódott, kik a jelöltek, felkeresték azokat a vidéki aktivistákat, akik beregisztráltak a honlapjukra. Ennek következtében az első személyes találkozókra csak január elején kerülhetett sor, így a megyei szervezetek pedig csak nagyjából januárban alakultak meg. Jelenleg, honlapjuk tanulsága szerint egyáltalán nincs jelölt Hajdú-Biharban, Békés, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyékben. Azokban a megyékben sem, ahol már ismertették a jelöltjeiket, ott sem minden választási kerületet sikerült betölteni. Nézetem szerint hatalmas probléma lehet abból, ha az ajánlószelvények kipostázása előtt közvetlenül négy megyében egyáltalán nincs jelen a párt. A Dunántúl északnyugati részén azt mondhatjuk, hogy a párt csírái előbukkantak. Azonban ez is kevés, még ahol az LMP strukturálisan valahogy áll is, ott sem tud felmutatni három aktivistánál többet. Nyílván az „elvekre” támaszkodva sok szimpatizánst lehet szerezni. Ilyen például, hogy nyilvános kampány-elszámolást tartanak a web-en. A szimpatizánsokat azonban ebből az állapotból szavazókká kell konvertálni. A fiatalság –  mint az egyik új választói – csoport számára vonzók azok az elvek, amelyeket meghirdetnek, de az elvek mellett szükséges egy kiépült infrastruktúra is, ami láthatóvá teszi a pártot. A kampánytechnikákban láthatóan járatlanok. Ez voltaképp nem is meglepő, hiszen civilek szervezik a végeken a pártot. Nem látják még, hol és hogyan érdemes megjelenni és a pártszervezeti építőmunka kávéházi találkozókra redukálódik. Még ezen találkozók szervezése is sok kívánnivalót hagy maga után.

Egyik megyénkben február első felében volt a kampánynyitó rendezvény. Ez egy olyan megye, amelyben meg tudtak nevezni több választókerületbe is egyéni jelöltet. A jelöltek bemutatkozását nem kísérte nagy érdeklődés, az egyes gyűléseken maximum 50 ember volt jelen. Ebben pedig már a képviselők hozzátartozói is benne vannak. Igaz, nagyon hirdetve sem volt az esemény… Mivel a helyi szendvicsárus a párt mellé állt, így volt szendvics és Cola is, amivel az érdeklődők éhségüket és szomjukat olthatták. Feltűnő volt, hogy a fiatal családok igencsak felülreprezentáltak voltak a fórum résztvevői között. Ez alapján azt vélelmezhetjük, hogy az ő számukra nagyon fontos szerep juthat a párt életében.

A bemutatkozásában mindenki elmondta, ki milyen területről érkezett, és miért indul LMP-s színekben. Jávor Benedek jött le a pártközpontból, aki elmondta, hogy a kezdeményezés eredetileg olyan civil szervezetekből nőtt ki, mint amilyen például a Védegylet. Pénzszerzési forrásaikról is beszélt pár szóban. Ezek egyike az interneten történő befizetés, amiből 5 millió forint jött össze.  Kerületi kérdésekről nem nagyon esett szó, inkább általánosságokról értekeztek. Ezt követően fórummá változott a kampánynyitó, és kérdések hangzottak el munkaerő és mezőgazdaság, illetve kisvállalkozások témaköreivel kapcsolatban. Érdeklődés volt a fórumon résztvevők részéről abba az irányba is, hogy eddig miért nem jelent meg az LMP, és eddig miért nem lehetett más a politika. A válaszok, amelyek néhol erős csúsztatásokat tartalmaztak, tulajdonképpen kielégítették a közönséget. Nagyjából konkrétumként a fenntartható fejlődést és a megújuló energiaforrásokat tudták megfogalmazni, illetve azt, hogy ezen gazdasági ágakra fog majd alapulni az új munkahelyek létrehozása. Elhangzott az is, hogyan készül a program, ami heteken belül nyomtatott formában eljut a választókhoz. Nyilván a párt is tisztában van vele, hogy nem a kormányzásért indul, csak a parlamentbe jutásért.

A plakátok és szóróanyagok, amik a rendezvényen kiosztásra kerültek, nagy részükben elavultak voltak, hiszen köztük megtalálhatók voltak még az EP választással kapcsolatos anyagok is. Viszont jó ötletnek bizonyult az emléktárgyak árusítása, hiszen ezzel a pártot gazdagították a szimpatizánsok. Ezek bögrék és egyéb kerámiák, illetve pólók és további apróságok voltak.

 

A kampánynyitó rendezvényen kívül a párt nem több, mint laza értelmiségi csoportok összessége, melyben nincs centralizált hatalom és irányítás.

Nincs barát-ellenség kép: Mindenki a barátjuk, és senki nem az ellenségük. Rendben, hogy nem keresnek konfliktust, de a viráglelkűségnek valószínűleg ára lesz. Hiszen ha ők nem is, majd mások fognak konfliktusokat keresni és felmutatni. Az LMP viszont nem biztos, hogy ezt a luxust megengedheti magának, hiszen jelen pillanatban mikroszkóppal mérhető a támogatottságuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a politikai palettán még senkinek sem érdeke, hogy az LMP ő politikai ellenfelévé váljon.

Igen kevés esélyt látok arra, hogy parlamenti tényezővé válnak, tekintve, hogy az ország területén, talán Budapestet leszámítva nincs egyáltalán infrastruktúrájuk.

Ezen kívül hiányoznak nekem azok a fiatalos, ravasz megoldások is, amelyekkel felhívhatnák magukra a figyelmet. Semmi olyan olcsó és nagyot ütő kampánytechnikai megoldással nem találkozhatunk, ami arra engedne következtetni, hogy profi, jól szervezett csapattal állunk szemben.

Rá kell arra is mutatni, hogy tulajdonképpen az a réteg is hiányzik, akit meg szeretnének nyerni önmaguknak. Nem tudjuk kik ők, kihez, kikhez szól igazából a kampány? Ez az LMP-nél jelenleg még csak körvonalazódni látszik: Látok fiatal családokat, fiatal egyetemistákat, tanárokat, értelmiségieket. Ezek azonban nem olyan jól szervezett csoportokként jelenek meg, amelyek aggregálják érdekeiket a párt felé. Emellett úgy tűnik, hogy az LMP sem tudja őket megszólítani. Egyelőre ezek az emberek mint magánemberek jelennek meg, semmiképpen sem csoportként. Ez azonban nem lesz elég, ez egy kemény magnak megfelel, de semmiképpen az 5%-os választási küszöbnek.

Az elmondottakból következik, hogy a párt még nem lépett túl a kávéházi politizáláson. Továbbra is „szellemi-műhelynek” tekinthetjük, melynek vidéki szervezeteit a partikularitás jellemzi. Ebből adódóan a párt nehezen tudja mozgósítani aktivistáit, ami gondot jelent az ajánlószelvények összegyűjtésénél.

Mivel a jelöltek mindegyike a civil szektorból érkezett, ezért politizálásra csak nagyon kevés idejük van.  Át kellene egy eredményes szereplés érdekében ezen értelmiségieknek a gondolkodás és viselkedésmódját alakítani. Ezzel a hozzáállással szimpátiát egészen biztosan ébresztenek maguk iránt, választókat viszont nehezen. Valahogy úgy kellene ezt megoldani, hogy megmaradjon a szimpátia, de szavazat is legyen. Ennél viszont kicsit dörzsöltebb hozzáállás lenne szükséges.”

 

 

Az összefoglaló – bár egyetlen megye egyetlen székhelyéről szól – jól összefoglalja a párt hozzáállását a jelen politikai kérdéseihez. Gyakorlatilag teljesen tévesen értelmezik a modern politikai szerepvállalás tényeit, amivel az első átlépendő kapu (a választáson való indulás joga!) kapcsolatában tesznek szert behozhatatlan hátrányra.

 

 

 

A fentiekből látható, hogy az LMP nevű formáció egyáltalán nem rendelkezik azokkal a jegyekkel, amelyek egy szervezett, választásokon potenciálisan esélyes párt sajátjai.

 

Először is, már a meghirdetett ideológiákkal kapcsolatban is meglehetős összevisszaság tapasztalható. Ahhoz, hogy egy politikai erő megmutathassa arcélét, ki kell emelni egy központi motívumot. Mint fentebb látható azonban, az LMP esetében arról van szó, hogy napjaink összes „népszerű” ideológiáját meg akarják jeleníteni és összegyúrni valami egységes egésszé. Így azonban „túl sokat markolnak és túl keveset fognak”.

 

A második jelentős probléma az, hogy teljesen hiányoznak mind helyben, mind pedig – és ez a nagyobb probléma – országosan az ismert, a párthoz közelről, vagy távolról köthető személyiségek. Az LMP álláspontja ebben a kérdésben az, hogy nem akarnak egyetlen egy, már korábban, más színekben lejáratódott személyiséget sem maguk közé fogadni. Így viszont nem lesz személy, akihez köthető lenne a párt. Míg pl. a Fideszről mindenki Orbánra, az „MDF”-ről Bokrosra, a Jobbikról Vonára és Morvai Krisztinára asszociál, náluk egyetlen húzóarcként szerepeltethető jelölt sincsen. (A szocialistáknál jelenleg nincs egyetlen első ember sem, viszont legalább tucatnyi húzónevet tudnak felmutatni Szili Katalintól Gyurcsány Ferencig, Lendvai Ildikótól Kiss Péterig.)

 

Szép hozzáállás az LMP részéről, hogy ők be kívánják tartani a jelöltenkénti 1,000,000 Ft-os kampányplafont, viszont mindenki tudja, hogy ez irreális. A nagy pártok cinikusan tekintenek a kérdésre, az LMP viszont, úgy tűnik, komolyan gondolja. Ilyen kevés pénzzel azonban még a felszínre se tudnak kiérni, abban az arénában sem tudnak megjelenni, amelyben a többiek már úgymond alanyi jogon benn vannak.

 

A legsúlyosabb probléma azonban az összefoglalóból kitűnően az infrastruktúra hiánya. Ez az EP-választásokon annyira nem tűnhetett fel, hiszen akkor egyetlen országos listát kellett összeállítani, amelyhez országosan elegendő volt 20,000 ajánlás összegyűjtése. Ezt még a párt bázisának számító Budapesten is össze lehet szedni, 1 db. BKV bérlet segítségével. Egy Országgyűlési voksolás azonban más módon működik. Itt, hogy az ország minden egyes szavazókörében legalább listán lehessen szavazni valahová, ahhoz 20 területi lista kell. Ehhez pedig minden egyes megyében jelen kell lenni, a nagyobbakban több választókerületben is.

 

(A példa kedvéért: Vegyük azt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 2% az LMP támogatottsága. Ez első látásra elhanyagolhatónak tűnik, azonban ez a kb. 3-5,000 szavazat dönthet arról, hogy az 5% fölött, vagy alatt végeznek. Eleddig egyetlen párt, egyetlen egyszer tudta azt a mutatványt véghez vinni, hogy bejutott a törvényhozásba úgy, hogy nem volt meg minden megyében a területi listája: 1990-ben – azaz az első demokratikus választás során – a KDNP tudta mindezt megcsinálni, de úgy, hogy egyes megyékben 10-15 % körül volt a támogatottsága.)

 

A különféle civil szervezeteket, mint például a Sólyom László államfői jelölését először felvető Védegyletet, sokkal jobban ki lehetne használni a kampány, illetve az előkampány (cédulagyűjtés). A civilek kapcsolati hálóit, a szervezetek tagságát, aktívan, központilag szervezetten lehetne bevetni a cél érdekében.

 

Az összefoglalóban olvasható, hogy a program hamarosan elkészül. Egy ilyen új, apró párt esetében ezzel úgy tűnik, már igencsak elkéstek. Bár egy választás nem feltétlenül a programok alapján dől el, az egyes szereplőket megkülönbözteti kiindulóhelyzetük, illetve az, hogy mire számíthatnak az eljövendő megmérettetésen. Jelen kampányban világosan látszik, hogy a Fidesz, valamint az MSZP különösebb konkrét programpontok nélkül, érzelmi alapon politizálnak. Ők azonban megtehetik ezt, hiszen a Fidesz utcahosszal vezet támogatottság szempontjából, céljuk nem is a kormányzás, hanem a kétharmados többség elérése lesz. Az MSZP velük szemben, mint regnáló kormánypárt, arra törekszik, hogy érzelmi alapon biztassa a szavazókat a Fidesz ellen való voksolásra.

A Jobbik hamar elkészült a programjával. Náluk, mint új belépőknél ez nagyon fontos volt. Meg kellett ismerni a nevüket. A megszokott nyilvános szereplések mellett szükséges volt számukra, hogy a legfőbb szakterületeken önálló arcélt mutassanak föl. Ezen törekvés eredménye lett a 88 oldalas választási program, amellyel már igen korán kijöttek.

A negyedik főszereplő, Bokros Lajos pedig már évekkel korábban ismertette gazdasági programját, és itt tulajdonképpen fordítva ment végbe: Programhoz, személyhez kerestek pártot, szervezetet.

 

Világosan látszik tehát, hogy a Lehet Más a Politika ebben a mezőnyben már idejekorán nagy hátrányba került. Program híján a fentebb említett eklektikus ideológiai háttér még súlyosabb problémát jelenthet.

 

 

Az LMP a fenti írás tanúsága szerint azt fogalmazta meg, hogy nem kívánnak kormányra kerülni, mindössze a törvényhozásba. Ez verbális szinten egy rossz stratégia. Azt tekintetbe véve, hogy nincs általuk felmutatott barát-ellenség kép, pedig még súlyosabb a helyzet. A pártokra általában két ok miatt szavaznak az emberek: Egyik a pozitív szavazás, amikor a választó kormányra kívánja juttatni a számára szimpatikus programmal és/vagy ideológiával rendelkező politikai erőt. A másik, amikor protestszavazóként valamelyik nagyon utált szervezet ellen szavaznak, arra, aki a legjobban megtestesíti az utált erő antitézisét. Milyen okból szavazzanak a választók ezek után az LMP-re? Deklarálták, hogy nem akarnak kormányozni. Ez azt jelenti, hogy az általuk képviselt elvek? és programok? sem nagyon fognak tudni kormányzati szinten megvalósulni. A protest szavazók esetén sem elsőrendű választási lehetőség az LMP, hisz nekik nincs ellenségképük. Velük ellentétben a Jobbik bátran ki meri mondani, hogy a teljes eddigi politikai elittel szemben áll, ráadásul ők verbális szinten a kormányrakerülést említik, mint elérendő célt.

 

Az LMP részéről egy stratégiai kiindulópont lehetne célravezető: Azt kellene hirdetniük, hogy ők legyenek ahhoz szükségesek, hogy a Fidesz kormányt tudjon alakítani. A jelenlegi erőtérben ez egy kivitelezhető dolog lenne: Az MSZP-vel egész biztos nem állnának össze, a Jobbikra rásütötték a szélsőséges jelzőt, ami a külkapcsolatok szempontjából negatívan hatna, az „MDF” pedig legutóbb önmaga jelentette be, hogy nem fognak koalícióra lépni a Fidesszel. Ebben a szituációban az LMP büszkén mondhatná, hogy ők azok, akik a kormányzásban részt vennének, és ők „korlátoznák a Fidesz egyeduralmát”.

 

 

A párt szerkezetéről szóló megállapítások sem épp azt mutatják, hogy egy igazán a bejutásra esélyes erővel állnánk szemben. Bármennyire is lehet demokratikus egy pártszervezet, egy választási kampány idején szükségszerű az összezárás, egy irányba menetelés, világos felelősségi és vezetési körök meghatározása. Még a rengeteg részérdeket magába foglaló, és nyugalmi időben széthúzó MSZP is a kampány során összezár, és mindent a sikernek rendel alá. Egy kis, parlamenten kívüli, alig látható párt esetében ez még szükségszerűbb lenne. Az is hiányzik – a híres arcok közül – hogy legyen egyetlen ember, akihez köthessék őket, vagy aki legalább a kampány idején egyértelmű utasításokat fogalmazhat meg a különböző részegységek irányába.

 

 

Fentebb említésre került, hogy egyrészt az LMP nem kívánja a törvényben meghatározott 386,000,000 Ft-os kampányköltség-limitet túllépni, másrészt pedig az, hogy eleve nincsen mögöttük biztos anyagi háttér. Ez súlyos probléma, azonban az élménybeszámolót író kolléga azt is kifejti, hogy még olcsó kampányüzeneteket, performanszokat sem lehet látni. Egy ilyen volt, amelyet a Kossuth-téren tartottak, és az MDF-SZDSZ-Bokros szövetséget parodizálták ki. Ez sem volt azonban átütő erejű, a Magyar Hírlapon kívül talán senki sem tudósított róla. (Valószínű, hogy direkt a furcsa pártszövetséget találták meg maguknak kipécézendő ellenfélnek, hisz ők a legnagyobb riválisok azon csoportban, akik se az MSZP-re, se a Fideszre, se a Jobbikra nem kívánnak szavazni.)

 

 

Az élménybeszámoló szerint mostanában akarják elkezdeni a cédulagyűjtést az LMP részéről. Ez azonban elképzelhető, hogy túlságosan későnek fog bizonyulni. A három nagy párt ugyanis valószínűleg mielőbb le akarja tarolni azokat a választókat, akik eleve bárkinek is odaadni ajánlószelvényeiket. Nem szabad elfelejteni, hogy a névvel való támogatástól sokan ódzkodnak ebben az országban… Ráadásul, van olyan kerület, ahol a szórólapok tanulsága szerint nem is kívánnak gyűjtő-körútra indulni az aktivisták, hanem a választót kérik fel, hogy vagy juttassa el a központba (ami egy büfé), vagy pedig hívja föl a pártot, és akkor érte mennek. Ez még a legelszántabb LMP-támogatók részéről sem bizonyos, hogy ezt megteszik. Így az LMP már itt olyan lépéshátrányba kerülhet késői eszmélése miatt, ami a későbbi kampányszakaszban már nem behozható. Itt még az is elfordulhat tőlük, aki szimpatizálna céljaikkal, hiszen minek szavazna valaki arra az erőre, amely eleve le van írva, mert kevés jelöltje van.

 

 

Ha másra nem is, tapasztalat-szerzésre mindenképp jó lehet az LMP számára ez az idei országgyűlési voksolás. A következőre készülve, négy év alatt, talán el tudják sajátítani azokat a jegyeket és tulajdonságokat, amik a professzionális politizáláshoz szükségesek. Attól ugyanis nem lesz más a politika, ha valaki ugyan következetes elvszerűséggel, de a politikai arénán kívülről próbál politizálni. Ahhoz, hogy valaki oda bejusson, ahhoz el kell fogadni az aréna játékszabályait. Ez nem jelenti feltétlenül az elvek feladását.

 

 

 

PS.: Elképzelhető, egy utolsó utáni halovány esélyt mégis kap az LMP: Bokros Lajos megelégelte az MDF és az SZDSZ háza táján uralkodó káoszt és visszalépéssel fenyegetett. Ha a közgazdász egyszer valóban komolyan gondolja fenyegetését, és valóban visszalép, akkor fent nevezett „erőknek” minimális esélyük sem lesz a bejutásra. Az ő népszerűségüket és támogatottságukat pontosan a konzekvens Bokros és programja adta.

Ebben az esetben az LMP válik valószínűleg a „se Fidesz, se Jobbik, se MSZP” szavazók egyetlen mentsvárává. Vagy az otthon maradás. Az LMP-nek tehát idejében fel kéne pörögni, ha ezt az esélyt ki akarja használni.

 

 

 

18 komment

Címkék: szdsz mdf védegylet bokros lehet más a politika lmp kopogtatócédula ajánlószelvény választás 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://polizis.blog.hu/api/trackback/id/tr271769144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.02.18. 15:41:00

Mint LMP-aktivista, azt mondhatom, ennyire nem rossz a helyzet. A cikk nem tudom, mikor íródott, főleg az idézett levél, de azóta az LMP-nek minden egyes körzetben megvan a jelöltje, egyre professzionálisabb módon folyik a cédulagyűjtés is.
(Kis melléktéma: a 386 milliós határt simán betartja a párt, egyrészt mert elég becsületes hozzá, másrészt mert közel sincs ennyi pénze :) )
Sokan írnak hasonló hangvételű cikkeket, de egy kicsit alábecsülik a pártot ezzel. (Már) nem csak unatkozó hippik gyülekezete, hanem egyre közelebb kerül a professzionális politizáláshoz. Teljesen sose fog odaérni - remélem.
Hisz akkor mitől lenne más a politika ;)

Adrian Mole 2010.02.18. 17:50:39

Már bocs, de ez a feltételezésektől, féligazságoktól és projekcióktól nyüzsgő izé tényleg elemzés akar lenni?

pipacs16 2010.02.18. 22:50:42

Tisztelt Tothh!
Mint LMP szimpatizáns, néhány dolgot hozzá kell tennem az elemzéshez, ellenvéleményként:
- a barát-ellenség kép keresése,
- a dörzsöltebb hozzáállás hiánya
MIATT Lehet Más a Politika, érted?!
Tehát ezt lehet gyengeségnek vélelmezni, azonban éppen ettől is MÁS.

Viktus 2010.02.19. 01:39:02

Jó írás. Reális.

aum 2010.02.19. 04:31:38

Hülyén hangzik, de a Jobbik valóban "éhesebben" tette oda magát a kampányban. Értem én, hogy lassú víz partot mos, de nagyon bele kell húzni az LMP-seknek, ilyen szempontból nem kell finnyáskodva más politikát hirdetni. Bele kell mondani az emberek arcába, hogy mitől lesz más és ezt naponta 10x. Ezzel együtt a jó hajrá és viszonylag lelkes csapat be fogja vinni őket. Egy véleményvezér LMP szimpatizáns 10 embert hoz, mert valóban modern, nem hagyományos jobb-bal ellentétre épülő értékrendet képviselnek. Például balos édesapám azért adta nekik a kc-t, mert a pártfinanszírozás LMP-s megoldását támogatja és ezt az LMP hitelesen képviseli. Aztán egyre többeknek leesik a tantusz, hogy tényleg lehet másként és erre nagy szüksége is van az országnak.

hanemhanna 2010.02.19. 10:26:33

Kedves cikkíró!
sajnos a cikke tele van ferdítésekkel, csúsztatásokkal, félinformációkkal illetve olyanokkal, ami a cikk megjelenésének időpontjában már nem aktuális. így nem lehet reális képet alkotni egy pártról, emiatt az egész cikke félrevezető és hamis lett. kár érte, mert ha kicsit utánajárt volna a dolgoknak (és nem csak egy kiábrándult, és politikához érezhetően nem nagyon értő barátját tekinti forrásnak), akkor akár egy érdekes politikai elemzést is közölhetett volna Magyarország talán legfiatalabb pártjáról.

MiskaBá 2010.02.19. 11:15:14

Kedves LMP szimpatizánsok, aktivisták!
Együttérzéssel figyelem a "párt" tevékenységét, de a cikk írójához hasonlóan vannak hiányérzeteim, amit a most kommentelők is megerősítettek. Egy párt létrejöttének konkrét céljai vannak, különben gittegylet marad. Világosan meg kell mondani, hogy mitől, mennyire és hogyan MÁS! Ezt még nem látom világosan! Persze még ettől sem tárul ki a Parlament kapuja, értsük meg, Trabanttal nem lehet Formula 1-es versenyt nyerni.
Mindenkinek szép napot!

hanemhanna 2010.02.19. 11:49:56

kedves MiskaBá!

szerintünk, és jópár elemző szerint is az LMP fennállásának 1,5 éve alatt konkrétabb és értékelhetőbb programot rakott össze, mint a 20 éve létező parlamenti pártok, vagy a 8 éve létező jobbik. mi ezt a programot egyébként csak vitaindítónak, nem részletes programnak szántuk, de még így is. olvasd el: lehetmas.hu/celjaink

Bandita69 2010.02.19. 13:24:28

@pipacs16: Kedves Piacs16!
Enged meg hogy megmagyarázam mit jelent a barát/ellenség, és miért van igaza Tothh-nak.
"A politika fogalmi meghatározása kizárólag specifikus politikai kategóriák feltárásával és megállapításával fejthető ki. A politikai szükségszerűen azokban a saját végső megkülömböztetésekben rejlik, amelyekre minden specifikus értelemben politikai cselekvés visszavezethető. Az erkölcsi területén a jó és a rossz a végső megkülömböztetés az esztétikai területén a szép és a rút a gazdaságién a hasznos és káros vagy példának okáért a rentábilis és nem rentábilis. A specifikus politikai megkülömböztetés, melyre a politikai cselekvések és mótívumok visszavezethetők a barát és ellenség megkülömböztetése" Azt hozzá kell tenni hogy a barát ellenség kategória csak egy fokmérő a politizálás intenzitását méri. Nézetem szerint ha valaki politizálni akar ez a fokmérő kikerülhetettlen még akkor is ha LEHET MÁS!!!!

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.02.19. 13:24:48

Kedves kommentelők!

Az írás főként az élménybeszámolóra épül, ez le is van írva világosan. Az elképzelhető, hogy azóta változtak a dolgok, ugyanis az élménybeszámoló kb. két hetes, de személyes okok miatt csak most tudtam leközölni. Az magam részéről örömmel tölt el, ha új, friss erők jelennek meg a színpadon, főleg akkor, ha nem gyűlölködő hangnemet akarnak követni!
DE: Tetszik-nem tetszik (ahogy látom a bekommentelők többségének nem tetszik, amúgy nekem sem), vannak bizonyos íratlan "szabályok", amelyeket a 20 éven át regnáló szereplők hoztak. Ők nem fogják visszafogni magukat akár a Jobbik, akár az LMP kedvéért. Akkor azonban, mondjuk ha az LMP-n múlna a kétharmad, akkor ki lehetne normálisabb szabályokat kényszeríteni. Ehhez viszont először be kell kerülni!

A programról: Való igaz, megjelent egy program a honlapon, viszont ez is az elmúlt két hétben történt. Én ezt egy kicsit későnek látom, mert már a kampány sűrűjében vagyunk.

Végezetül szeretném leszögezni, hogy nem vagyok az LMP rosszakarója, azonban igyekeztem felhívni a figyelmet pár olyan dologra, amivel kapcsolatban - meglátásom szerint saját maguknak okoznak nehézséget.

arnolda 2010.02.19. 22:28:27

Szerintem tothh technikai szempontból jól közelíti meg a kérdést. Nem arról van szó, hogy egyet ért-e a célokkal, retorikával vagy sem, hanem hogy az ő meglátása szerint technikailag lesz nehéz az LMP-nek átvinni a bejutást jelentő lécet.

@Bandita69: szerintem itt nem Trabantról van szó a Forma-1-ben, hanem hogy valaki üzemanyagcellás kocsival igyekszik felvenni a benzines mezőnnyel a versenyt. Ez egy próbálkozás, meglátjuk, hogy szereznek-e pontot a versenyen... Lehet, hogy a végén kiderül, hogy az üzemanyagcella nem való a Forma-1-be, de az is lehet, hogy van neki hely.

Meglátásom szerint egyébként az LMP igazi fokmérője az lesz, milyen pályát fut be középtávon. Meg tudja-e tartani ezt a hozzáállást? Egyáltalán kifullad-e az egész kezdeményezés vagy négy év múlva is oda tudnak állni? Mert ha egy pártot csupán az tart egyben, hogy képviselőcsoportja van (pl. MDF) vagy költségvetési támogatása (ld. Munkáspárt) és egyébként szétesne, az régen rossz. De ha talpon tudnak maradni néhány százalékos támogatottsággal a következő választásokig, az már valami. És persze továbbra is törekednek arra, hogy más legyen a politika. Nem baj, ha valaki erről is beszél.

Engem egyébként nem zavar, hogy nem törekszenek kormányzásra. Tulajdonképpen addig lesznek ilyenek, amíg nem csapja meg őket a hatalom szele.

weaver85 2010.02.23. 17:38:38

Szerintem akik felháborodottan írtak véleményt a cikkről, azok eléggé elfogultak egy irányba, és ez az irány eléggé egyértelmű.
Ne gondolja senki, h az lmp nagyon valószínűtlen Parlamentbe kerülésével változna valami is az ügyek, helyzetek kezelésében, lebonyolításában az Országgyűlésben. Ugyanis a már ismert és nagyobb támogatottságú pártok frakciói nem fognak politikai nímandokhoz és 1-2 független képviselő (frakció sosem lesz) elveihez idomulni, amely elvek persze tiszteletre méltók és valóban jó lenne, ha így működnének a dolgok. DE ezzel az amatőr, politikához nem sokat konyító, "lelkes amatőr" hozzáállással soha sem lesznek nagyobb hatással a politikára (maximum egy-két települési önkormányzatban).
Mindenesetre az 1% biztos meglesz és a jó bulikhoz lesz pénzük fűre. :))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.23. 18:10:31

"...ezzel az amatőr, politikához nem sokat konyító, "lelkes amatőr" hozzáállással soha sem lesznek nagyobb hatással a politikára..."

Mintha csak a 90 előtti Fideszről írtad volna.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.02.23. 18:36:51

@1.szolo (ajánlom magamat!): Na ja, meg kb. az összes akkori új szerveződésre. Az MDF is csak akkor kezdett profi jegyeket mutatni, amikor Antall megjelent, és még akkor is sokáig (elemeiben még a mai napig!!!) megjelenik a mozgalmi jelleg.

Akkor még gyerekcipőben volt a politika, ma viszont már ez szerény véleményem szerint nem elég...

weaver85 2010.02.28. 11:05:39

@1.szolo - ajánlom magamat:: Azt is írhattam volna, h politikailag nulla. Így jobb lenne. Ha a 90 előtti Fideszből indulunk ki, akkor az LMP-re térjünk vissza majd 8-10 év múlva...

lorantka_a_gall 2010.03.12. 12:10:16

@weaver85: Érdekes elképzelés, hogy az LMP-nek 1-2 független képviselője lenne, frakciója viszont sosem. Kifejtenéd az érveidet emellett?

Ugyanis ha nem érik el az 5%ot, egyáltalán nem lesz képviselőjük (egyéniben le kéne nyomni a fideszes, mszps és jobbikos jelöltet - ez tényleg valószínűtlen) Ellenben ha elérik az 5%os támogatottságot, akkor 1-2 területi listás (BP, Pest) hely befigyel, meg országosról még 10-12 minimum (lásd MDF 2006: 5,03% -- 14 képviselő). A frakcióalakítás feltétele 10 képviselő (ezt is Eboláékon tanultuk meg :D ).

Szóval epedve várom, hogy kifejtsd, szerinted hogyan lenne az LMP-nek pár független képviselője, ellenben frakciója sosem. Leülhetsz. Egyes. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.12. 14:22:05

"A frakcióalakítás feltétele 10 képviselő"

- ebben még Te is fejlődhetsz kicsit :)

"országosról még 10-12 minimum"

- nemrég még én is ennyivel számoltam, de aztán kIDErült, hogy ez sem feltétlenül igaz...
Mivel ez erősen függ az egyéniben kapott szavazatoktól is, így szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a 20 listára ugyan meglesz az 5%, de az ehhez minimálisan kellő (49) egyéni körzetekből (minusz átszavazások!) alig 1-2%. Így - ha a többi párt hozza az egyéni töredékeit, akkor a "mieink" lazán lemehetnek 8-10 hely alá is (+az az "1-2 területi listás (BP, Pest)").
Szerencsére a frakcióállítást ez nem gátolná!;)

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.03.20. 13:51:25

Ezúton szeretném a Lehet Más a Politikát megkövetni!
Mivel sikerült mind a húsz területi lista felállítása, így már reális esélye van a törvényhozásba való bejutásra. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a korai sokk és kapkodás után amikor tényleg elkezdtek a feladatra koncentrálni, már sikeres lett a dolog.

Persze még sok munka van hátra, hogy az 5% is meglegyen, de én nem látom esélytelennek!
Sok sikert!
süti beállítások módosítása