HTML

PoLízis

PoLízis - Politikai Analízis egy politológus tollából. Magyarország és a nagyvilág változásai, politikai eseményei és azok háttere. A PoLízis célja a politikával kapcsolatos fogalomzavarok kisimítása, a politikatudomány szerepének tisztázása.

Friss topikok

Linkblog

Ki hol indul? - 3. rész

2010.03.30. 19:57 :: tothh

Az egyéni körzetek – 1. rész

 

 

Az előző részben sorra lett véve, melyik területi választókerületekben mely pártok indítottak területi listákat. (Sajnos a folyamatos bírósági huzavonák után ez még változott.) A mostani, következő részben az egyéni körzetek kerülnek terítékre.

 

 

Baranya

 

Baranya hét egyéni választókerületből áll. Ebből három Pécs központú, azonban mindháromhoz tartoznak környékbeli kisebb falvak is. A Pécsi 1-es körzetben az öt nagy párt állított jelöltet, azaz itt sikerült az összes kicsinek, rajtuk kívül viszont senki másnak a jelöltállítás. A három pécsi kerület közül ez tartalmazza a történelmi belvárosi részt. Egyedül ebben sikerült 1998-ban jobboldali jelöltnek győznie, azaz itt tűnik a legvalószínűbbnek a Fidesz sikere. A pécsi 2. körzet arról híres, hogy Szili Katalin korábbi szocialista házelnök körzete, ahol mindig fölényesen nyert. A tavalyi polgármester-választás után megtörni látszik azonban a korábbi fölénye. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az inkább egy tét nélküli szavazás volt, alacsony részvételi aránnyal. Itt a nagyobb pártok közül az MDF-nek nem sikerült a jelöltállítás, azaz négy egyéni jelölt van. Pécs harmadik körzete a jelenleg betöltetlen harmadik körzetében nyert korábban többszörösen Toller László egykori polgármester. Itt már volt az előző év folyamán több időközi választás is, azonban mindegyik érvénytelen maradt. Ez is jelzi azt, hogy korábban erőteljes baloldali befolyás volt jelen, ami apátiába fordult át. Hiszen az összes ilyen választáson a résztvevők közül a Fidesz mind fölényesen győzött. Az indulók listája az itt is ugyanaz, mint a kettesben, azaz itt is az MDF maradt le a jelöltállításról.

 

Komló is a baloldal bevehetetlen fellegvárai közé tartozott az elmúlt évben.  Itt indult mind az öt lényegesebb párt jelöltje, valamint egy független jelölt. A korábbi MSZP-s sikerember, Páva Zoltán polgármester már nem indul, mást indít helyette a pártja. A baloldal helyzetét nehezítik a felmerült, ámde még bizonyítást nem nyert helybeli korrupciós ügyek.

 

Mohács ma az egyetlen jobboldali körzet Baranyában. Birtokosa, Hargitai János már 12 éve egyéni képviselő. Ő ismét indul, kihívói között a nagy pártok képviselőin kívül fellelhető a Munkáspárt jelöltje is.

 

Siklóson az egyik legszűkebb eredmény született négy éve. Az elmúlt időszakban inkább jobbra húzott a kerület, és ezen belül is erősek voltak a kisgazdák. Az ő jelöltjük nyert 1990-ben, és 1998-ban is. Utóbbi győztes, Kékkői Zoltán négy év múlva Fidesz-színekben nyert, legutoljára pedig ő kapott ki minimálisan az MSZP-s Kocsi Lászlótól. Ehhez a körzethez köthető az egyik legnagyobb előzetes botrány. Kékkőit ugyanis támogatták a helyiek, az országos pártközpont viszont Tiffán Zsolt borászt akarta, aki végül is a jelölt lett. Az egykori kisgazda államtitkár azzal fenyegetőzött, hogy függetlenként indul, ezt végül – más volt fideszesekkel ellentétben – nem váltotta be. Az MDF-nek itt sem volt jelöltje, viszont indul még két különleges jelölt. A fentebb említett kisgazda tradíciók továbbvivőjeként itt sikerült –a kettőből az egyiket – jelöltet állítania a szebb napokat megélt pártnak. Neki nyilván sok szerepe nem lehet, ellentétben Mali Zoltánnal, az Összefogás Párt jelöltjével. Ő Drávapiski hírhedt polgármestere, akinek komoly befolyása van a régióban, főként a romák lakta körzetekben. A végső győzelemre persze sok esélye neki sem lesz, viszont elvehet más jelöltektől értékes szavazatokat.

 

Szigetvár két szomorú apropóval is szolgált az utóbbi időszakban. Az egyik az volt, hogy a körzet szocialista képviselője, Paizs József polgármester tragikus hirtelenséggel elhunyt, a másik pedig, hogy – nagyobb települések közül elsőként – csődöt jelentett a város. A körzet egyébként ingadozó szokott lenni, a baloldal viszont most valószínűsíthetően nehéz helyzetben van. Ennek jele volt az is, hogy az elhunyt Paizs József helyett, eleinte senki sem akarta elvállalni a jelöltséget, még a szocialistákhoz képest kifejezetten népszerű Gráf József agrárminiszter sem. A nagy pártok közül itt csak a három legnagyobb indul, a negyedik jelölt a Torgyán-Kisgazda Koalíció képviselője. Nem tartható kizártnak, hogy ő kevesebb szavazatot ér el végül, mint amennyi ajánlószelvényt összegyűjtött.

 

 

Bács-Kiskun

 

Bács-Kiskun tradicionálisan jobboldali megyének számít. Itt valószínűsíthető éppen emiatt talán a legkevesebb meglepetés az egyéni körzetek eredményeit tekintve.

 

Kecskemét két választókerületből áll, mindkettő csak a város területét foglalja magába. Az elsőben négyen indulnak (a nagyok, az MDF-et leszámítva), itt a Fidesz korábbi nyerőembere, Nyitrai András helyett először indul Zombor Gábor polgármester. A második körzetben is négy jelölt van, itt a három nagyon kívül viszont a MIÉP jelöltje indul. Tőle sok jóra nem lehet számítani, viszont figyelemre méltó, hogy ezen városi körzetben egyik kicsi párt sem tudott elindulni, ami esetlegesen a töredékszavazatokkal kapcsolatban hiányozhat majd.

 

Tiszakécske Lezsák Sándor körzete immár 12 éve. Itt az öt nagy közül az LMP-nek nem sikerült indulnia, viszont indul Győri Béla, a MIÉP egykori szóvivője. Az ő esélyei  sem túlságosan komolyak.

 

Kunszentmiklóson nem lesz túl nagy választási lehetőség, hisz itt is csak hárman indulnak. Toronymagas esélyes a korábbi kisgazda, a körzetet 12 éve nyerő Balogh József.

 

Kiskunfélegyháza az egyetlen jelenlegi szocialista kerület a megyében. Idén öt jelölt van, a jelentősebb erők közül itt sem sikerült az LMP-nek indulnia, viszont indul a Seres Mária nevével fémjelzett Civil Mozgalom jelöltje. Mivel négy éve is csak pár szavazaton múlott, hogy a baloldal jelöltje nyerjen, idén nem lenne meglepetés egy első körös Fidesz-győzelem sem.

 

Kiskőrös körzete volt az a hely, ahol négy éve a legnagyobb fölénnyel, több, mint 60%-kal nyert a Fidesz jelöltje, a Nemzeti Fórumos Font Sándor. Idén mindössze két kihívója lesz. Közülük a Jobbikos Szávay István, akiről az utóbbi napokban kerültek föl kellemetlen felvételek az internetre.

 

Kalocsán pontosan az öt nagy indul el. A két talán legesélyesebb jelölt közül az egyik az országos politikából ismert, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, a szocialisták pedig inkább egy helyben ismert arcot indítanak, András Istvánt, aki 1994 óta Harta polgármestere. Az eddigi eredmények alapján Semjén biztos győzelme várható.

 

Kiskunhalason indul a legtöbb jelölt. Az öt nagy mellett indul a Torgyán-Kisgazda Koalíció jelöltje, valamint egy független is, Gömzsik László, aki nyolc éve Kunfehértó polgármestere. Ezen körzet is jobboldali fellegvár volt az utóbbi három választáson, valószínű, a sok induló ellenére is a sima Fideszes győzelem.

 

Baján öten indulnak. Az öt nagy közül itt az MDF nem indul, az ötödik induló a Civil Mozgalom jelöltje. A körzetben sem várható nagy meglepetés, a fideszes jelölt, Zsigó Róbert 1998 óta stabilan hozza a győzelmet.

 

Bácsalmáson négy jelöltnek sikerült a szelvények összegyűjtése, itt az LMP jelöltje hiányzik a szavazólapról. A stabil jobboldali körzet esélyese Bányai Gábor, a Megyei Közgyűlés elnöke.

 

 

Békés

 

Békésben hét egyéni körzet található. A megye eddig a korábbi választásokon nagyjából leképezte az országos közhangulatot, azaz az volt a legsikeresebb, aki végül megnyerte országosan is a választást.

 

A megyeszékhelyen, Békéscsabán öt jelölt van. Az MDF itt nem indul, a négy nagyobb párton kívül a Civil Mozgalom állított jelöltet. A jelenlegi képviselő a szocialista Molnár László, legesélyesebb kihívója pedig Vantara Gyula fideszes polgármester.

 

Gyulán négy jelölt van, itt egyik jelentősebb kicsinek sem sikerült indulnia. A Fidesz, az MSZP, illetve a Jobbik jelöltjén kívül érdekes módon a Munkáspártnak sikerült elindulnia. A körzetben nyert már bal, és jobboldal is, általában nem túl nagy különbségekkel.

 

Békés körzetében sem indult sem az LMP, sem az MDF, viszont indult egy negyedik jelölt, a Civil Mozgalom színeiben. A körzet stabilan jobboldali, Erdős Norbert valószínűsíthetően harmadik ciklusát kezdheti meg.

 

Szeghalmon négyen indulnak, a három legnagyobb párt jelöltjein kívül egy független. E körzetet általában az országos győztes szokta nyerni.

 

Szarvason nem lesz túl nagy a választási lehetőség, itt csak a három nagy jelöltjei indulnak. Toronymagas esélyes lehet a körzetet 1998 óta nyerő megyei közgyűlési elnök, a fideszes Domokos László.

 

Orosházán indul a megyében a legtöbb jelölt, szám szerint hatan. Az öt országos párt mellett a kommunista Munkáspárt jelöltje szerzett indulási jogot. Bár az utolsó két választáson szocialista győzelem született, mivel a kerület leginkább az országos trendeket követi, a Fidesz jelöltje a legesélyesebb a mezőnyben.

 

Mezőkovácsházán indul a megye talán országosan legismertebb politikusa, a búzaégető Karsai József. Három kihívója lesz, egy fideszes, egy jobbikos, illetve egy MDF-es. Valószínűleg az országosan nagyon erős Fidesznek itt lesz a legnehezebb dolga a megyében, elhódítani az egyéni mandátumot.

 

 

Borsod-Abaúj-Zemplén

 

Borsod-Abaúj-Zemplén nagy megye, 13 egyéni kerülettel. Ez lehet a választás egyik legérdekesebb megyéje, hiszen az MSZP-nek sokáig nagyon erős bástyája volt, mára pedig úgy tűnik, hogy a Jobbik legerősebb megyéje. A radikális párt tavaly nyáron megyei szinten a második helyen végzett, a szocialistákat is megelőzve. Itt tehát a korábbiakhoz képest óriási erővonal-átrendeződések várhatók, amik meglehetősen kiszámíthatatlanná is teszik a szavazás alakulását, illetve az egyéni mandátumok elosztódását.

 

Miskolc, a megyeszékhely négy választókerületből áll, azonban ezek közül csak egyetlen, a kettes van csak a város területén, a többihez kisebb települések is tartoznak. Az első kerületben az LMP-n kívül indulnak a nagy pártok, ötödikként pedig az Összefogás Párt jelöltje. Utóbbi egyértelműen regionális erő, szerepe pedig főként a megyében felülreprezentált mélyszegénységben élő cigány lakosság és a többség közötti súrlódások miatt értékelődött fel. Vezetője Szepessy Zsolt monoki polgármester, a szociális kártya megalkotója. Általában elmondható róluk, hogy az ő szereplésük leginkább a radikálisokat, azaz a Jobbikot gyengítheti.

Miskolc második kerületében csak négyen indulnak, a nagyok közül itt is az LMP hiányzik.

A harmadik kerületben szintén négy induló van, itt viszont pont fordított a kicsik viszonya: Itt az MDF nincs jelen, az LMP viszont szerepel egy igazi „nagyágyúval”, Mile Lajossal, aki korábban az MDF, majd az MDNP politikusa volt, ma pedig az LMP legszűkebb vezetőségének tagja.

A Diósgyőrt is magába foglaló negyedik körzet szintén négy jelöltet kínál a helybeliek számára, itt azonban a három nagyon kívül az MSZDP jelöltje gyűjtött elegendő ajánlószelvényt. Ő az MSZP eddig 16 éve töretlen sikerű jelöltjét, Tompa Sándort gyengítheti.

Miskolc alapvetően baloldali, szocialista terület, ahol mindössze 1998-ban sikerült a Fidesznek három körzetet hoznia az utóbbi időkből, igaz, azokat is csak szűk különbséggel. Idén a fentebb már említett átrendeződés miatt elég nehéz megjósolni a várható erőviszonyokat. Annyi tavaly is látszott, hogy a Fidesz túlságosan nem erősödött, relatív győzelmeit az eredményezheti, ha az ellenfelek egymástól vesznek el szavazatokat.

 

Ózd, a régi szocialista nagyipari központ nagyon erős bástyája volt eddig a szocialista pártnak. 2009-ben azonban a Jobbik áttörése volt tapasztalható a településen. Speciális helyzetét az is mutatja, hogy bár hat jelölt is indul, egyik országos kicsi pártnak sem sikerült jelöltet állítania. Érdekes színfolt a Független Kisgazdapárt jelöltje, aki valószínűleg a részvétel kedvéért indult el csak. (Hozzá kell tenni, hogy az MSZP-n kívül eddig mindössze az FKgP szerzett e körzetben egyéni mandátumot, az első választáson, 1990-ben.) A szocialista nagyipari jellegből fakadóan nem meglepő a Munkáspárt jelöltjének az indulása, ők az MSZP-ben csalódott baloldali szavazókra pályáznának, eredményük azonban valószínűleg csak a nagyobb párt gyengítésére lesz elegendő.

A legérdekesebb színfolt a választókerületben kétségtelenül a saját magát Martin Luther Kinghez, illetve Nelson Mandelához hasonlító Kolompár Orbán indulása. Az indoklása az volt, hogy „becsületből”, illetve a cigánygyűlölet ellen indul el, prózaibbnak tűnik azonban az, hogy a képviselőjelöltek is mentelmi jogot élveznek, amire az adócsalással és sikkasztással meggyanúsított Kolompárnak szüksége lehet. Ha ez így van, ez a számítás nem jött be, hiszen a Választási Bizottság felfüggesztette mentelmi jogát.

A szakértők ezt a kerületet tartják számon az egyik olyan kerületként, ahol lehetségesnek tűnik a Jobbik mandátumszerzése. Ez elképzelhető, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tavalyi választás „tét nélküli” volt, és idén jóval magasabb részvétel valószínűsíthető. Bár a Fidesz mindig is gyenge volt itt, a Miskolcon is említett jelenség, az ellenfelek egymást gyengítő hatása miatt, itt is esélyük lehet egyéni mandátumra. Az is jelentős kérdés, a szocialisták, vajon mennyit tudtak megőrizni, illetve mennyit tudnak visszacsábítani korábbi, jelentős számú támogatóik közül.

 

Sajószentpéter körzete nagyon sokban hasonlít Ózdhoz, az arra vonatkozó tulajdonságok nagyrészt megállnak erre is.

Idén itt is hat jelölt van, a három legnagyobb párt és az MDF az országosak közül, valamint itt is a Munkáspárt (szerepük Ózdhoz hasonló), valamint az esélytelennek tűnő MIÉP jelöltje indul el.

Az esélyek az ózdihoz hasonló okokból teljességgel megjósolhatatlanok.

 

Kazincbarcika a fenti két körzethez teljesen hasonló jellegekkel rendelkező kerület. Itt idén négy jelölt indul, a Fideszen, a Jobbikon, illetve az MSZP-n kívül az LMP-nek sikerült abszolválnia a szelvénygyűjtést. A fentiekből (illetve korábbi választásokból) kikövetkeztethető, hogy a kis párt nem lesz túlságosan erős a megyében. A három nagy közül Ózdhoz és Sajószentpéterhez hasonlóan itt is megjósolhatatlan a verseny, amit külön bonyolít, hogy a Fidesz, illetve az MSZP jelöltje a körzet két nagyobb városának a polgármestere. A fideszes Tamás Barnabás Putnok, a szocialista Szitka Péter Kazincbarcika első embere. Itt az a kérdés, hogy mennyi szavazót téríthet el egy esetleges helyi szimpátia.

 

Talán túlzás nélkül állítható, hogy Edelény lehet az egész választás legérdekesebb választókerülete. Itt lehet a legnehezebben megjósolni, a végül ki is nyeri ezt a körzetet az öt nyilvántartásba vett indulóból. Indul először is Gúr Nándor, a szocialisták megyei elnöke, a jelenlegi képviselő, aki egyébként mindössze pár szavazattal verte meg legutóbb a Fidesz jelöltjét. A legnagyobb ellenzéki párt Daher Pierre-t, egy libanoni származású orvost indítja ezúttal. Mivel e körzetben is jelentős roma lakosság lakik, potenciálisan esélyesnek számít Miklós Árpád, a Jobbik jelöltje is. A két független jelölt „kavarhat be” leginkább a nagyok versenyébe. A liberális roma jogvédő Horváth Aladár egyértelműen azzal a céllal száll ringbe, hogy a romák elleni támadásokkal szálljon szembe. A másik független jelölt a város polgármestere, a Fidesz korábbi képviselője, Molnár Oszkár. Emlékezetes, Molnár tavaly olyan kijelentéseket tett, hogy várandós roma nők a magasabb segély érdekében károsítják magzatukat (mely esetben indult nyomozás, és úgy tűnik, bizonyítékokat is találtak), valamint zavaros fejtegetéseket közölt arról, hogy a zsidó nagytőke gyarmatosítani kívánja Magyarországot. Ezek után pártja szalonképtelennek minősítette, és jelöltségét visszavonta. Jelen esetben az a kérdés, Molnár helyi népszerűsége mennyire gyengítheti a többi jelöltet, illetve a radikális jobboldali szavazatokat hogy tudja megosztani.

 

Encs körzetében hatan indulhatnak, az öt nagy országos párt mellett az Összefogás Párt jelöltje indul. A körzet 1998 óta stabilan jobboldali volt, az idén is képviselő, megyei közgyűlési elnök Ódor Ferenc komoly eséllyel pályázik a körzet megtartására. Kérdéses, az Összefogás Párt jelöltje mennyire tudja megosztani a szavazatokat.

 

Sátoraljaújhely a másik nagyon stabil jobboldali körzete Észak-Magyarországnak. Itt is hat jelölt van idén, az öt országos mellett viszont a Torgyán-Kisgazda Koalíció indul. 1994 kivételével itt mindig Sárospatak (régebben MDF-es, most Fideszes) polgármestere a stabil befutó.

 

Szerencsen hét jelölt is indul. Az országos pártok közül az LMP-n kívül mindegyik, rajtuk kívül pedig az MSZDP, illetve a MIÉP jelöltjei, valamint az Összefogás Párt elnöke, az országosan is hírnevet szerző Szepessy Zsolt monoki polgármester indul. Az ő szereplése a legérdekesebb. A körzet inkább balra húzott az elmúlt időben, idén azonban az országos szituáción kívül az MSZDP indulása is nehezítheti az MSZP helyzetét. Kérdés, a jobboldali, illetve radikális szavazók közül mennyit sikerül Szepessynek maga mellé állítania.

 

Tiszaújváros a régi baloldali kerületek közé tartozik. Hét jelöltje közül négyen az országos pártokból érkeztek (az LMP itt sem indul), rajtuk kívül még az MSZDP és a Munkáspárt jelöltjei, valamint az Összefogás Párt jelöltje, a kerítésébe áramot vezető Szoboszlai Barna indul. A két baloldali párt nyilván az MSZP-t gyengítheti, Szoboszlai indulása pedig önmagában is érdekes. Fontos leszögezni, hogy ő nyilvánvalóan kevésbé komoly jelölt, mint Szepessy pártelnök, indítása inkább szimbolikus.

 

Mezőkövesd a megye harmadik körzete, ahol jelenleg jobboldali képviselő regnál, Tállai András volt államtitkár, a város jelenlegi polgármestere idén is esélyes jelölt. Ellenfelei szocialista és jobbikos jelöltek, valamint a MIÉP indított itt egy valószínűleg nem túl sok eséllyel induló jelöltet.

 

 

Csongrád

 

Csongrádban hét egyéni kerület található, és – Békéshez hasonlóan – elmondható róla, hogy általában az országos hangulatot képezik le az egyéni körzet eredmények. (2002-ben is állítható ez, hisz bár az MSZP-SZDSZ alakított kormányt, azonban az egyéni körzetek nagy részéről döntő második fordulót egyértelműen a Fidesz nyerte.)

 

Szeged három körzetre lett szétbontva, azonban mindháromhoz tartoznak környékbeli falvak is. Az első körzetben négyen indulnak, az MSZP alelnöke, Újhelyi István, valamint a Fidesz, a Jobbik, illetve az LMP jelöltjei. Újhelyi stabil győztese volt a körzetnek az elmúlt időszakban, a kérdés, mennyire hatnak az országos tendenciák a helyi körzetre.

A második körzet ingadozó volt az elmúlt időben, és az is biztos, hogy a képviselő változni fog, hiszen a volt SZDSZ-es Sándor Klára nem indul. Összesen heten indulnak el, itt mindegyik országos listát állító párt (azaz az öt nagyon kívül a Civil Mozgalom is), valamint a MIÉP. Utóbbi kettő szereplése nem valószínű, hogy befolyásoló lehet, a verseny valószínű a Fidesz és az MSZP között dől el, az előbbi nagyobb erejével.

A harmadik körzet talán az országosan legkérdésesebb körzetek közé sorolható. Itt a képviselő a város népszerű, fiatal polgármestere, Botka László. Az ő feladata nyilvánvalóan a saját népszerűségével, és eredményeivel a párt magával húzása. Három ellenfele van, a Fidesz, a Jobbik, valamint az LMP jelöltje. Ha sor kerül második fordulóra, itt komolyan számíthatnak a visszalépések.

 

Csongrád erősen jobboldali, kisgazda tradíciókkal rendelkező körzet. 1998 óta az eleinte kisgazda, majd fideszes Vincze László a helyi képviselő, győzelmeit mindig nagy fölénnyel aratta. Idén sem lenne meglepetés az ő első körös győzelme. 5 ellenfele van, az MSZP, a Jobbik, az MDF, a Civil Mozgalom jelöltje, valamint a valószínűleg a kisgazda tradíció miatt ezen körzetet választó Torgyán József. Bár Torgyán egy igen jellegzetes személyiség, nem valószínű, hogy a mandátum sorsába nagyon bele tudna szólni.

 

Szentesen nem lesz túl nagy a választék, csak a három legnagyobb jelöltjei indulnak. Ezen körzet eredménye általában megfelel az országos trendeknek.

 

Hódmezővásárhely mindig is a jobboldal bástyája volt. Idén is komoly esélye van Lázár János polgármesternek az első körös győzelemre. Öt ellenfele lesz: A szocialisták, a Jobbik, valamint az MDF jelöltjén kívül a MIÉP, és a Zöld Baloldal elnevezésű formáció szerzett indulási jogot.

 

Makó jelenlegi képviselője Buzás Péter szocialista polgármester. Négy éve első körben nyert, idén valószínű nagyon komoly küzdelem lesz a mandátumért. A Fidesz, a Jobbik, az MDF jelöltjein kívül a Civil Mozgalom, valamint a Munkáspárt jelöltjei indulnak. Összességében ez a körzet is az országos trendeknek nagyjából megfelelő eredményeket szokott produkálni.

 

 

 

A következő részben újabb öt megye jelöltjei kerülnek górcső alá.

1 komment

Címkék: mszp fidesz mdf baranya jobbik bács kiskun csongrád békés kolompár orbán borsod abaúj zemplén lmp molnár oszkár választás 2010 egyéni kerületek

A bejegyzés trackback címe:

https://polizis.blog.hu/api/trackback/id/tr41882031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drkovax 2010.04.02. 16:47:16

A szegedi 2.-es körzethez: A fideszes jelölt a mórahalmi polgármester, Nógrádi Zoltán (jelenleg is képviselő, amióta közvetlen pm választás van ő nyer, jelentős fölénnyel). A körzet Szegeden belül jelentős családi házas régió, ebben a körzetben egyáltalán nincs lakótelep. A körzethez tartozik Homokhátság kistérség (ennek központja Mórahalom). A homokháti részeken megszokott a 75%-os fidesz támogatás, most valószínűleg a városihoz hasonló aktivitásra is lehet számítani. Tipp: első körben viszi a körzetet Nógrádi.
süti beállítások módosítása