HTML

PoLízis

PoLízis - Politikai Analízis egy politológus tollából. Magyarország és a nagyvilág változásai, politikai eseményei és azok háttere. A PoLízis célja a politikával kapcsolatos fogalomzavarok kisimítása, a politikatudomány szerepének tisztázása.

Friss topikok

Linkblog

Hogy lehetett egy szakmai konferenciából kvázi jobbikos kampányrendezvény?

2010.03.26. 21:28 :: tothh

2010. március 25-én és 26-án került megrendezésre a Politológus Hallgatók Vándorkonferenciája, ezúttal az ELTE Állam és Jogtudományi Kar hallgatóinak szervezésében, az Egyetem Téren. A konferencia azonban mégsem a szakmai erények miatt fog emlékezetes maradni, hanem azért, mert a végére gyakorlatilag Szegedi Csanád Jobbik-politikus sajtótájékoztató-kampányrendezvényévé vált.

Egy ilyen konferencia „normál esetben” kiváló alkalom arra, hogy találkozzon a szakma jó része, főként az ifjú politika,- és társadalomtudósok, és színvonalas beszélgetéseket hallgathassanak meg. Az idei esemény azonban méginkább izgalmassá vált, az országgyűlési választások okán. Ez viszont nem csak izgalmakat, hanem kockázatokat is hord magában, hiszen a politikusok minden egyes alkalmat megragadnak arra, hogy szerepeljenek, illetve kampányszövegeiket megosszák a hallgatósággal. A szervezők dolga azonban az, hogy arra törekedjenek, hogy a pártok közötti egyensúlyt megtartsák, illetve hogy ne direkt kampányrendezvények legyenek a szekciók.

 

A blog szerzője a tavalyi vándorkonferencia szakmai főszervezője volt, ezért nem is lehet elfogulatlan a kérdésben. Tavaly az EP választás köré épült föl a rendezvény, ami nyilván kevésbé kiélezett helyzet volt, azonban ekkor is volt egy komoly vita a szervezők között. A vita tétje az volt, hogy meghívjuk-e a listavezetők vitájára Morvai Krisztinát, a Jobbik akkori listavezetőjét. A végső döntés az lett, hogy nem hívjuk el a szélsőségesnek minősített párt reprezentánsát. A résztvevő politikus személyek – Béki Gabriella, Bokros Lajos, Deutsch Tamás, illetve Herczog Edit – vitáján kínosan ügyeltünk a szekcióvezetőkkel együtt arra, hogy ne szabaduljanak el az indulatok. Akkor semmi ilyen probléma nem volt.

 

Az idei konferencia szervezői – az ELTE ÁJK hallgatói – már nyilvánvalóan nem hozhattak olyan döntést, hogy nem hívják meg a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikusait a rendezvényre. Csütörtök délelőtt Novák Előd kampányfőnök vett részt egy beszélgetésen, péntek délután pedig a „fénypontnak tekintett” vezető politikusok vitájára Szegedi Csanád alelnököt hívták meg. (A fénypont azért idézőjeles, mert az a tapasztalat, hogy a frontpolitikusok vitája a legnívótlanabb szakmai szempontból. Hisz nekik az a dolguk, hogy politizáljanak, nem az, hogy elemezzenek. A látogatottság szempontjából azonban illendő minden hasonló konferenciára egy ilyet szervezni.) Az eredeti tervek szerint az MSZP-t Kovács László, a Fideszt Pokorni Zoltán, az MDF-et Dávid Ibolya, az SZDSZ-t Retkes Attila, az LMP-t pedig Mile Lajos képviselte volna.

Felmerült Vona Gábor pártelnök meghívása is, azonban ezt a Rektor zárta rövidre már csütörtökön, aki kijelentette, Vona nem mehet be az ELTE területére.

 

A hasonló konferenciákon megszokott, hogy a meghívandó vendégek között egyfajta rotáció történik. Teljesen természetes, hogy szakértők, illetve vezető pártpolitikusok időbeosztása változhat, ezért a szekciófelelősök cserélik a meghívandókat, vagy maguk a pártok küldenek mást. Ez történt tavaly is, amikor Kósa Ádám helyett Deutsch Tamás, a gyermekáldás elé nézett Cserei Gyula helyett pedig Herczog Edit érkezett a vitára. Idén is ez indította a botrányt. Kovács László MSZP politikus ugyanis lemondta a részvételt, önmaga helyett Szekeres Imre honvédelmi minisztert ajánlva, aki szíves örömest részt vett (volna) a konferencián. Hasonlóképpen Dávid Ibolya maga helyett Kerék-Bárczy Szabolcsot küldte el. A Fidesz Pokorni Zoltán helyett senkit sem küldött, ahogyan előző nap Kubatov Gábor pártigazgató széke is üresen maradt. Úgy tűnik, a Fidesz részéről ez most egy tendencia, hogy az első forduló előtt nem vesznek részt face to face vitákban. Erre annyit lehet mondani, hogy kár érte, és ezzel csak az ellenfelek véleményét erősítik.

Ennyivel rendben is lett volna a dolog, ha a szervezők – teljesen érthetetlen módon – nem mondták volna azt a Szocialista Pártnak, hogy Szekeres elnökhelyettes részvétele nem megfelelő. Állítólag azzal indokolták, hogy akkor a Jobbik részéről Vona pártelnököt kellene hívni, csak őt a Rektor kitiltotta.

Ezek után érthető, hogy az MSZP kicsit vulgárisan szólva „berágott” és sajtóközleményt adott ki. A sajtóközlemény azon része, miszerint a „Fidesz-Jobbik koalíció” tiltotta őket ki, kampányszövegnek minősíthető, hiszen a Fidesz még a jelenlétével sem tisztelte meg az ott összegyűlt hallgatókat, azaz az MSZP kitiltásában sem lehetett semmi szerepe. A szervezők indoklása amúgy érthetetlen: Szekeres az MSZP kvázi második embere elnökhelyettesként, ahogy Szegedi Csanád is a Jobbikban, alelnökként. A logika egyébként azért is sántít, hiszen miért hívták akkor meg a két pártelnököt, Dávid Ibolyát, valamint Retkes Attilát?

 

Ezek után huzavona indult, ami a vita lefújásával végződött. Ekkor pedig Kerék-Bárczy és Szegedi lecsaptak a helyzetre: Elkezdtek az egyetem téri patinás épületben rögtönzött sajtótájékoztatót tartani, amelyben megszokott kampányszövegeiket osztották meg a hallgatókkal. Kettejük közül szemmel láthatóan Szegedi Csanád érzett rá jobban a pillanatra, hiszen ő tartott hosszabb kampánybeszédet, amelyet az egyetem épülete előtt folytatott a sajtó és a körülötte álló hallgatók között.

Ismeretes, Orbán Viktor Fidesz-elnököt is elmarasztalták, amikor egy zuglói zeneiskolában kampányolt. Ez pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az ország legpatinásabb egyeteme. Annak is jogi kara. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a szervezők hogy tudták idáig elfajulni engedni az eseményeket. Miért nem tudott senki se szólni Szegedi Úrnak, hogy pár sarokkal odébb mondja el mondanivalóját? Így a patinás épület előtt, hallgatókkal körülvéve beszélhetett. E cikknek nem feladata az elmondottakat minősíteni, hanem ennek a nagyon szerencsétlen szituációnak a kialakulását.

Remélhetőleg ez az esemény nem fogja a teljes politológus-társadalmat, különösen annak fiatal részét leírni. A polikonferencia-sorozat méltán a legnívósabb összejövetele a hazai politológus társadalomnak. Félő, hogy egy ilyen szervezési hiba azt az érzetet keltené, hogy a politológus hallgatók országos egyesülete bármilyen irányban is elkötelezett lenne pártpolitikai szempontból. A szervezet célja eredetileg az volt, hogy egy pártfüggetlen fórumban egyesítse a szakma fiatal művelőit, illetve, hogy hivatalos kereteket biztosítson a korábban már szokásjogi úton színvonalasan szerveződő polikonferencia-sorozatnak.

Reméljük, a polikonferencia hírneve továbbra is hozzá méltó marad, rendezze azt a jövőben bárki.

 

11 komment · 1 trackback

Címkék: szekeres imre elte ájk szegedi csanád retkes attila kerék bárczy szabolcs poli 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://polizis.blog.hu/api/trackback/id/tr891871674

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2. Horthy Miklós és a Jobbik: 2010. március 15. 2010.04.13. 11:51:50

"Bízom a mai fiatal magyar lelkek egészséges életerejében, amely meghozza a szebb jövőt" - Horthy Miklós (1943.). Az idei nemzeti ünnep alkalmával a barikád.hu egy filmhíradó összeállítást jelentetett meg. E felvételek a két világháború köz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BISMARCK 2010.03.27. 07:12:54

"Felmerült Vona Gábor pártelnök meghívása is, azonban ezt a Rektor zárta rövidre már csütörtökön, aki kijelentette, Vona nem mehet be az ELTE területére."

Ez így kicsit merész. A Rektornak joga lenne bárkit kitiltani? A jól tudom az egyetemi előadások szabadon látogathatóak külsősök számára is.
Azt megszabhatja a Rektor, hogy ezt kampányrendezvénynek minősíti és az egészet nem engedi meg, de hogy csak egy személyt tiltson ki?

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.03.27. 07:27:02

@BISMARCK: Az tény, hogy az előadások nyilvánosak, viszont az egyetemeken ezt a politika dolgot nagyon szigorúan kezelik.
2006 őszén terveztünk volna szakestet oktatáspolitika témában Pokornival, Hillerrel, Almássyval, stb. Ott kitiltás nem volt, de finoman jelezték, hogy azért gyerekek, ezt ne...
Úgy tűnik, a 20 év kevés volt a beidegződések elfeledéséhez.

gossage 2010.03.28. 03:21:38

Ertheto,egy dolog nem a rektor miert tiltotta le az egyik part kepviselojet, Vona Gabort aki nagy valoszinuseggel jelentos erot fog kepviselni a kovetkezo orszaggyulesben? Szerintem itt kezdodott a problema a tobbi jott magatol.

KokyOrsi 2010.03.29. 00:59:33

@tothh: Meg kell, hogy védjem a szervezőket, nem volt szervezési hiba, hanem csak a szokásos. A pártok kicsinek, jelentéktelennek, és hucudli benőnek néztek minket, ahogy minden évben. Játszottak velünk, azt gondolták kényükre, kedvükre küldözgethetnek bárkit, amikor csak akarnak, nekünk minden jó. Hát idén nem ez történt. Legyél objektív, és informálódj előtte, mielőtt a szervezést bírálod!!!

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.03.29. 11:20:19

@KokyOrsi: Ismerem a pártok hozzáállását a dologról sajna... Emlékszem amikor négy éve a Fidesz "miniszterelnök-jelöltként" 5 nevet dobott be egy nap alatt, végül Deutsch Tamás lett belőle.

Viszont az a szervezők felelőssége, hogy miután dugába dőlt a dolog, nem tessékelték ki finoman az egyetemen kampányolni kívánó jelölteket. Elég ha egy saroknyival odébb mennek és ennyi.
OV-t is megbüntették mert zeneiskolában kampányolt, ez pedig egy egyetem. Nyilván a rendezvény más, de mivel az elmaradt, onnantól kezdve változott a szitu.

KokyOrsi 2010.03.29. 12:17:22

@tothh: Megtették, nyilván nehezen ment, de mindkettőt félbeszakították, és kitessékelték.

BISMARCK 2010.03.29. 12:49:06

@tothh:

Ha arrébb mennek egy saroknyival akkor a templom előtt lettek vna. :)

Azt nem értem, hogy az egyetemmel a háta mögött miért ne adhatna sajtó nyilatkozatot bárki?

weaver85 2010.03.29. 14:50:44

@KokyOrsi: Nem egészen. Egy "szervező" felirattal ellátott nálam magasabb (nem nehéz) figura minket tessékelt el az egyetem bejáratából, amikor ott szónokolt az egyik meghívott (a radikális).

SzélesFejszés 2010.04.05. 13:57:36

@tothh: "Az tény, hogy az előadások nyilvánosak, viszont az egyetemeken ezt a politika dolgot nagyon szigorúan kezelik."
Nekem nem így tűnik.
Politológus Hallgatók Vándorkonferenciája?
Létezhet, politikamentes, teljesen pártsemleges politológia?
Kétlem. Legfeljebb az, hogy a befolyásolás ez esetben kifinomultabb eszközökkel történik.

A politikamentességet sem lehet félig teherbe ejteni. Ezt már akkor elqrtátok amikor az egyetem területén akartátok megrendezni a konferenciát.

A rektor által képviselt féloldalas elvhűség nem túl meggyőző.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.04.05. 16:13:26

@SzélesFejszés: Annyit tennék hozzá, hogy én most csak vendégként vettem részt a dolgon, tavaly voltam szervező. Idén az ELTE ÁJK hallgatói ragaszkodtak mindenképp az egyetemükhöz.

Tavaly mi egy totál semleges területen tartottuk a konferenciát, amikor mi voltunk szervezők, a Vista Rendezvényközpontban.

Fel sem merült, hogy az egyetemre vinnénk be...

SzélesFejszés 2010.04.07. 15:46:17

@tothh: Most elképzeltem egy mészárosokat képző szakmunkásképzőt, amely előírja, hogy az intézmény vágóhídján lehet vágni, de vér nem folyhat.
Érthető, és védhető, ha a hallgatók az egyetem területén akarták "levágni" a politikus állatfajtákat.
süti beállítások módosítása