HTML

PoLízis

PoLízis - Politikai Analízis egy politológus tollából. Magyarország és a nagyvilág változásai, politikai eseményei és azok háttere. A PoLízis célja a politikával kapcsolatos fogalomzavarok kisimítása, a politikatudomány szerepének tisztázása.

Friss topikok

Linkblog

A Kétharmad esélyei 4. - egyéni körzetek/2

2010.03.02. 13:00 :: tothh


A vörös kerületek

 

A legnehezebb részéhez érkeztünk el a Fidesz esetleges kétharmados többségét firtató elemzésnek. Most következik ugyanis annak a 47 körzetnek az elemzése, ahol 1998 óta eddig minden egyes választáson a baloldali pártok szerezték az egyéni mandátumot.

 

A Magyar Szocialista Párt deklarált célja most az, hogy ezekben a körzetekben győzelemre segítse jelöltjét. Ez természetesen a választási győzelemhez, vagy a kormányzáshoz nem elégséges, azonban a Fidesz egyedüli, vagy esetleges Jobbikkal együtti kétharmados többségének megakadályozására alkalmas lehet. A Fidesz részéről pedig – ha a kétharmados igényeket komolyan gondolják – akkor mindenképpen ezek többségét is hozni kell, ami nagyon nehéz lesz.

 

Mint az alábbiakban látható lesz, az elmúlt években olyan jelenség ütötte fel a fejét, amely a korábban kiszámíthatónak tűnő választások eredményeit alapvetően keverheti meg. Ezzel pedig mind segíthet a Fidesznek, mind pedig árthat is neki. Ez a jelenség a nemzeti radikális Jobbik Magyarországért Mozgalom felemelkedése és megerősödése. A Jobbik megerősödésével ugyanis megszűnni látszik az a két pólus köré szerveződő erőtér, amely 1998 óta meghatározta a magyar belpolitikát, illetve a választási eredményeket.

Bármennyire is szerepelt több párt a választásokon (ide értve a kisebbek között az FKgP-t, az SZDSZ-t, az MDF-et, a MIÉP-et, vagy a Centrumot), a második fordulóra alapvetően kétesélyes játszmák alakultak ki országszerte a körzetekben, ahol így a győzelem 50% fölötti eredményt is jelentett egyben.

Egy most kialakulni látszó háromosztatú erőtérben azonban ismét visszaköszönhet a kilencvenes évek első felének jellegzetessége, amely a relatív, ámde nem abszolút többséggel elnyert kerületeket jelenti.  Utóbbi természetesen csak akkor esélyes, ha nem jön létre Fidesz-MSZP, Fidesz-Jobbik, vagy MSZP-Jobbik összefogás. Egyelőre azonban párt szinten ez esélytelennek látszik.

 

 

Vidéki vörös kerületek, ahol az MSZP a második fordulóban nyert 2006-ban

 

Mezőkovácsháza, Dunaújváros, Gárdony, Füzesabony, Jászberény, Kunhegyes, Komárom, Salgótarján, Pásztó, valamint a két Szolnoki körzet tartozik ebbe a körbe. Ide vehetjük még Szigetszentmiklóst is, itt azonban egy hagyománynak megfelelően az erősebb szocialista jelölt (Varju László) visszalépett a harmadik helyen szereplő SZDSZ-elnök-frakcióvezető, Kuncze Gábor javára, aki megverte végül a jobboldal jelöltjét.

 

Ezen körzetek közül hatalmas MSZP fölény volt Szigetszentmiklóson, valamint Dunaújvárosban. Ez 60% fölötti második fordulós eredményt jelent. A többi körzetben tehát van esélye a Fidesznek – egy alacsonyabb részvételi arány esetén – második fordulóban elhozni a mandátumot. Ez azt feltételezi, hogy a korábbi szocialista szavazók kiábrándulva egyszerűen otthon maradnak, miközben a Fidesz képes mozgósítani.

 

A mezőkovácsházi, gárdonyi, füzesabonyi, jászberényi, kunhegyesi, valamint a pásztói kerületekben komoly szerepet játszhat a Jobbik jelöltje. Ezeken a helyeken ugyanis, - az EP választás eredményeiből kiindulva – a Jobbik megszorongatta, vagy megelőzte a szocialistákat a szavazatarányokban. Természetesen, egy éles, nagyobb részvételű választásokon az MSZP-nek még lehetnek komolyabb tartalékai, úgy tűnik azonban, hogy a Jobbik erősödése relatív többséget eredményezhet a Fidesz számára.

Salgótarján, Szolnok, Komárom, valamint Szigetszentmiklós esetében ez nincs így, relatíve itt is a Fidesz volt erősebb. Itt valószínűleg az ő mandátumszerzésük azon fog múlni, hogy az MSZP mennyire lesz képes a tőlük elfordult, egyelőre passzivitásba zuhanó szavazóikat mozgósítani Orbán Viktor, illetve a jobboldal ellen. Dunaújvárosban is hasonló lehet a választás tétje, ezen halmazból pedig itt van még a legnagyobb esélye annak, hogy az MSZP mandátumot „lopjon” a toronymagas esélyes Fidesztől.

 

 

Vidéki körzetek, ahol első fordulóban nyertek a szocialisták 2006-ban

 

Pécs-2,3, Komló, Miskolc-4, Ózd, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Tiszaújváros, Hatvan, Heves, Kunszentmárton, Tatabánya, Kisbér, Kaposvár-1, valamint Nyíregyháza-1 tartoznak ebbe a halmazba. Ezek közül mindössze Kaposvárott sikerült a jobboldalnak valamilyen szinten megszorongatni az MSZP-t négy éve, azaz itt most is reális esélyük lehet a győzelemre.

 

Pécs esetében a tavalyi polgármester-választás riasztónak tűnhetett a baloldal számára. Szili Katalin ugyanis, aki az MSZP messze országosan legnépszerűbb politikusa, hatalmas vereséget szenvedett a Fidesz jelöltjével, Páva Zsolttal szemben. Természetesen egy éles országgyűlési választás más, az elmúlt évek pécsi botrányai azonban a várost végre bevenni készülő Fidesz malmára hajthatják a vizet.

 

Ózd, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Hatvan és Heves esetében a már fentebb említett tendencia tapasztalható. Ezeken a helyeken ugyanis a Jobbik vagy megszorongatja, vagy pedig meg is előzheti a szocialisták jelöltjét a második helyen, sőt, egyes extrém esetekben még a Fideszét is megverve az első helyen is végezhet.

Ezen esetekben válik különös fontosságúvá az elmúlt hetekben többször felmerülő visszalépések kérdése. Felvetődött ugyanis, hogy a harmadik helyen végző MSZP-s jelöltnek a Fidesz javára kellene visszalépnie, hogy így tudják megakadályozni a Jobbik mandátumszerzését. Más olvasatban ez a kérdés pedig úgy jelent meg, hogy a Fidesz-Jobbik közti vetélkedés a nevető harmadik MSZP-t juttathatja mandátumhoz. Itt egyik kérdés csak a pártok viselkedése, ettől eltérhet a potenciális szavazók viselkedése. Mivel töredékszavazatokra a második fordulós szavazatok már nem átfordíthatók, így kijelenthető, hogy a második fordulóban a nem győztes jelöltre leadott szavazók teljesen elvesznek. Itt egy racionális szavazói magatartás a „kisebbik rosszra” való szavazást hozhatja elő. Így például a kevésbé esélyes jobbikos jelölt első körös szavazói átszavazhatnak kisebbik rosszként a Fidesz jelöltjére a második fordulóban, megakadályozván egy esetleges szocialista sikert. Természetesen ez végbe mehet fordított esetben is.

 

A többi fent említett körzetben, melyek többségükben szocialista típusú bányász, vagy iparvárosok, akkor van esélye a Fidesz jelöltjének győzedelmeskedni a második fordulóban, ha egy viszonylag alacsony részvétel (50 és 60% között) mellett ők maximálisan mozgósítani tudják táborukat, miközben a szocialisták otthon maradnak inkább, és a Jobbik sem visz el annyi szavazatot, hogy az már a Fidesznek problémás legyen.

 

 

Budapest

 

Elérkeztünk a legfogósabb kérdéshez. Budapest a mai napig az MSZP (és az SZDSZ) legfontosabb bástyája. Az EP-választás tanulságai alapján úgy tűnik, ez még mára sem tudott megrendülni. Csökkent ugyan a támogatottságuk, azonban még így is az országos átlag fölött tudtak szerepelni.

 

Budapesten belül is a legerősebb az MSZP az ún. „panelkerületekben” tudott lenni: Újpest (Bp. 5,6), József Attila (Bp. 13.), Kőbánya (Bp. 14.), Kelenföld (Bp. 16.), Angyalföld (Bp. 19,20.) Zugló (Bp. 22.), Újpalota (Bp. 23.), Pestszentlőrinc (Bp. 26,27.), Kispest (Bp. 28.), Pestszenterzsébet, (Bp. 29.), valamint Csepel (Bp. 30, 31.). Közülük az 5, 6, 13, 14, 20, 23, 26, 27, 28, 29, 30 és 31. körzetekben már az első fordulóban győzedelmeskedett az MSZP jelöltje. Mindez ráadásul egy magas részvételi arány mellett történt meg, azaz a Fidesz akkor lehet esélyes, hogyha a volt szocialista szavazók minél többen otthon maradnak, és alacsony lesz a választási részvétel. Érdemes megjegyezni, hogy ezen kerületek esetében nem tapasztalható az, ami a korábbi szocialista fellegvárakban, azaz az, hogy a Jobbik komolyan veszélyezteti a szocialisták pozícióját. Bár a belvárossal ellentétben a radikálisok itt már mindenhol összegyűjtötték a cédulákat, nem előzték meg a szocialistákat, akik viszont messze a fővárosban a legsikeresebbek a jelöltállítás folyamán.

 

Fogós kérdés, hogy a fővárosban történt különböző korrupciós ügyek mennyire erodálták a szocialisták népszerűségét. Ez nyilvánvalóan úgy lehet befolyásoló tényező, hogy azokat a volt MSZP szavazókat taszítja el a párttól, akik számára kizárólag a szocialista párt az alternatíva, azonban a kormányzás nehézségei, valamint a korrupciós botrányok miatt ezen a választáson passzivitásba vonultak. Az a forgatókönyv ugyanis, hogy a volt szocialista szavazók átáramoljanak a Fideszhez, vagy a Jobbikhoz, egyelőre valószínűtlennek látszik. Egy részük megnyerésére még a Bokros vezette szövetség lehetett volna alkalmas, azonban az utóbbi idők belháborúi és bakijai jelentősen erodálták népszerűségüket.

A kampány fő témája itt tehát az lehet, hogy a szocialisták fel tudják-e a Fidesz, illetve Jobbik-ellenes protesthangulatot kelteni. A Fidesz jelenleg passzív, az MSZP nem tűnik úgy, mint aki a kemény magon kívüli szavazókat meg tudná szólítani, a Jobbik viszont nagyon beerősített. Ennek azonban pont a Fővárosban kisebb a jelentősége.

 

 

 

 

A fentiek alapján reálisan a következővel lehet számolni tehát: A Fidesz nagy valószínűséggel behúzza mindegyik olyan körzetet, ahol ők nyertek legutóbb, és az ingadozókat is. Utóbbiak közül a két szegedi kerület lehet a szocialistáké. A vidéki „vörös körzetek” közül valószínűsíthető egy dunaújvárosi győzelem az MSZP-nek, Budapestről pedig reális esetben a 15 panelkerület közül kb. 10-ben szerezhetnek mandátumot egy igen jó mozgósítás esetén. Ez 13 mandátumot jelentene a szocialistáknak, ami arra éppen elegendő, hogy Orbán Viktor pártja egyedül ne jusson kétharmados többséghez. A Jobbik részéről még a most nagyon valószínűsíthető körzetekben sem reális az egyéni mandátum, Vona Gáborék szervezete azonban a listás eredmények alapján kulcsszerepbe kerülhet a törvényhozásban: Az ő segítségük lehet szükséges a kétharmados döntések meghozatalához.

 

Az összes országgyűlési képviselő kétharmada 258 fő. A fenti fejtegetések alapján a Fidesz nagyjából 245-250 körüli mandátumszámhoz juthat. Ez kevesebb, mint az abszolút kétharmad. Nem minden „kétharmados” döntéshez szükséges azonban az összes képviselő kétharmada. Az mindössze az új Alkotmány elfogadásához, illetve a hatályban levő Alkotmány módosításához szükséges. A Fidesz részéről többször elhangzott, nem kívánják „felforgatni” a jelenlegi alkotmányos rendszert, csak szimbolikusan akarják felváltani az átmeneti alaptörvényt. Egy ilyen esetben joggal számíthat valamelyik ellenzéki frakció támogatására.

Más kétharmados törvények módosításához, illetve kétharmados határozatok hozatalához (pl. a képviselők mentelmi jogának felfüggesztése) azonban elegendő a jelen levő képviselők kétharmadának a szavazata is. Érthető módon ezt jóval könnyebb biztosítani, főleg, ha egy erős frakciófegyelemmel rendelkező kormánypárti csoportról van szó. Itt adott esetben valamelyik ellenzéki csoport egy-két képviselő távolmaradásával segítheti a kormánypárti frakciót.

 

Természetesen mindez csak valószínűséget mutat. Amint a kampány alakulásában változás történik, vagy pedig a kutatások valakinek az előretörését, avagy visszaesését prognosztizálják, a kommentekben lesz módosított kalkuláció.

 

9 komment · 1 trackback

Címkék: mszp fidesz orbán viktor jobbik vona gábor kétharmad északkelet magyarország választás 2010 egyéni választókerület panelkerületek

A bejegyzés trackback címe:

https://polizis.blog.hu/api/trackback/id/tr101802585

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyereményjáték: Ki kerüljön Gyurcsány helyére? 2010.03.03. 07:30:02

Nagy Zoltán az MSZP komáromi képviselőjelöltje felháborodott. Még januárban lepték el a postaládákat ország szerte a Fidesz által kiadott szórólapok. A röpcédulákon mindig az aktuális képviselőjelölt fotója mellett Gyurcsány Ferenc volt látható. A képe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.szali 2010.03.03. 10:59:06

Nekem úgy tűnik, még Tatabányán van halvány esélyük a szociknak, ott tavaly júniusban az MSZP 28%-ot szerzett, a Fidesz 47-et, a Jobbik pedig 11-et.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.03.04. 14:44:52

Annyi kiegészítést tennék az elemzéshez, némiképp elnagyoltan természetesen, hogy nézegettem a 2004-es és 2009-es EP választások eredményeit nevezett körzetekben, település szintjére lebontva.
A következőt tapasztaltam: Míg 2004-ben ezen vörös kerületek többségében az MSZP végzett az első helyen, tavaly nyárra viszont szavazói jó része elillant. Ahogy az SZDSZ-é is. A Fidesz ezeken a településeken kis mértékben javított pozícióin, illetve megjelent a Jobbik, gyakorlatilag a semmiből kinőve.
Az MDF is hasonló arányokat produkált ezen településeken az 5 év különbséggel megrendezett két szavazás folyamán.

Ebből viszont azt a konklúziót lehet levonni, hogy az MSZP-nek talán ténylegesen megrendültek még ezen pozíciói is, így komoly félnivalói lehetnek. És úgy tűnik, főként a Jobbik térnyerése miatt.
Természetesen, egy "éles" választás egész más, mindenesetre elgondolkodtatók a tendenciák...

weaver85 2010.03.06. 11:29:20

Az MSZP jelöltállítási mechanizmusát sem szabad figyelmen kívül hagyni e téma vizsgálatánál. Jól látszik, h az általában népszerűtlen, az országos politikában kissé (vagy nagyon) lejáratott figurák kerültek az országos listára (az összes területi lista még nincs meg, ezért azt nem venném ide, de az eddigiekből kiindulva, a tendencia folytatódik)és az egyéni jelölt általánosságban egy jól bejáratott (többszörös választókerületi győztes) személy vagy egy, a térségben elismert polgármester (akár párton kívüli is), esetleg régóta tevékenykedő pártember, aki elől mára kihullottak a vetélytársak ("Hegylakó").
Ez a megoldás, csak akkor lesz kínos, ha a lista nem kap elég szavazatot. Bár Magyarországon nagyon kicsi a racionális, gondolkodó választók aránya, azért aki elolvassa, h kik szerepelnek ezen a listán, szerintem kétszer is meggondolják az x-elést.
A cikk végével teljesen egyetértek. Március 15. után indul az igazi felhajtás, a Fidesz startol és az igazán versenyezni kívánó pártoknak reagálni kell.

vizipipa 2010.03.07. 14:54:16

Az nagyon jó, hogy felhívtad a figyelmet a kétféle kétharmadra, mert sokan nincsenek tisztában vele.

Ami a második fordulós visszalépéseket illeti: nem csak országos vagy területi - de úgymond hivatalos - visszaléptetés lehetséges. Működhet helyenként egy "fű alatti" verzió is. Csak szóban terjed a "célszerű" hozzáállás.
Erről nem érdemes most még túl sokat beszélni. Lehet, hogy fontos kérdés lesz az első forduló után, lehet, hogy lényegtelen.

Borsod, Szabolcs, Hajdúban és fél Hevesben a Jobbik okozhat meglepetést. Egyesek Baranya 2 körzetét is emlegetik, hát majd meglátjuk.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.03.12. 11:46:01

Gratulálok a blog szerzőjének, miután Török Gábor számára már méltó arra, hogy hivatkozzon rá:
torokgaborelemez.blog.hu/2010/03/12/93_hol_dolhet_el_a_fidesz_ketharmada#comments
Csak így tovább! :-)))

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.12. 20:46:32

Nagyon érdekes ez az elemzés. Ha nekem időm volna és politikai elemző volnék, a részvételi arányokat is megnézném lehetőleg települési szinten is. A magyar választási adatok megmutatták, egyértelműen van a múltbeli választási eredményeknek predikciós ereje, de az is igaz, hogy a közvéleménykutatásoknak és a szavazási hajlandóság jeleinek is.

Például már az is segíthet a Jobbik szerepének a megértésében, ha azt látjuk, hogy vajon ott szerzett-e jó EP eredményeket, ahol kevesen szavaztak, vagy sem? A proteszt-pártok szerintem mindig az alacsony részvétel mellett tudnak meglepetést okozni, mert egy-két ügy mellett könnyebb mozgosítani. (Ld LMP 8% a józsefvárosi időközi polgármester-választáson).

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.03.13. 11:46:22

@antal.daniel: Köszönöm szépen!
Részvételi adataim vannak nekem ezen körzetekből excel táblákban az elmúlt két választásról, ha gondolod, átküldhetem Neked mailben.

EP-eredményekről ennyire nincsenek, ott csak az erős balos körzeteket néztem meg, és nem is írtam ki magamnak. Átlagosan 2-3-mal csökkent ezen helyeken a részvételi arány.

Verkaufsförderung 2010.04.05. 00:04:41

Óbudát szépen kihagytátok.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.04.05. 09:49:16

@Verkaufsförderung: Köszönöm, tényleg :(
Amúgy alapvetően az a két kerület is az ún. "panelkerületek" közé sorolható, amellett, hogy kisebb belvárosias és kertvárosi részek vannak bennük.

A legfrissebb posztban, ahol a jelölteket veszem sorra, már szerepel mindkét körzet.
süti beállítások módosítása